Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2019

Primăria Capitalei anunță unele modificări ale legislației privind combaterea ambroziei, plantă nocivă în special pentru persoanele cu anumite tipuri de alergii. Proprietarii și administratorii de terenuri sunt obligați să elimine ambrozia de pe acestea, în caz contrat putând fi amendați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, municipalitatea a dispus înlăturarea plantei de pe spațiile verzi și din parcurile publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Primăria Municipiului București informează, printr-un comunicat de presă transmis joi, despre modificări legislative în domeniul prevenirii, combaterii și distrugerii ambroziei, plantă cunoscută pentru efectele sale nocive asupra populației (provoacă reacții care pot afecta viața persoanelor cu anumite tipuri de alergii), scrie News.ro.

FOTO La New York, un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari. În licitație, o sculptură promovată de o româncă a stabilit recordul pentru un artist în viață CITEȘTE ȘI FOTO La New York, un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari. În licitație, o sculptură promovată de o româncă a stabilit recordul pentru un artist în viață

Totodată, pentru a gestiona acest domeniu la nivel local, a fost constituită o comisie mixtă formată din Primăria Capitalei, primăriile de sector și alte 7 instituții cu atribuții în domeniul sănătății și mediului: Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Comisariatul Municipiului București - Garda Națională de Mediu, Direcția pentru Agricultură a Municipiului București etc.

"Astfel, sectoarele Municipiului București au obligația de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora și de a transmite, până la data de 5 iunie a fiecărui an, notificări (somații) către proprietarii sau deținătorii de terenuri, cu privire la obligațiile legale ce le revin și sancțiunile aplicabile. La rândul său, Primaria Capitalei a dispus ALPAB să ia toate măsurile legale astfel încât să elimine ambrozia din parcurile și spațiile verzi pe care le are în administrare", se arată în comunicatul PMB.

Conform sursei citate, proprietarii și administratorii terenurilor care au primit notificare au obligația ca, până în 30 iunie, să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a ambroziei. Ulterior, aceștia trebuie să informeze în scris autoritatea administrației publice locale (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului București).

Combaterea ambroziei se face prin metode recomandate de specialiști ai Direcției pentru Agricultură a Municipiului București, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, cu excepția erbicidării - în zonele de interes public. În celelalte zone, se poate aplica și erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiștilor și sub directa îndrumare și controlul specialiștilor din cadrul unităților fitosanitare pentru protecția plantelor, pe toată perioada de vegetație.

În perioada 1-15 iulie, respectiv în perioada 16-31 iulie, comisia mixtă constituită la nivelul Capitalei va verifica terenurile și va aplica sancțiuni proprietarilor/administratorilor atunci când constată eventuale abateri.

Amenzile se situează între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sancțiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului București.

Municipalitatea a inițiat în anul 2017 măsuri de combatere a ambroziei. În decursul anul 2018, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a înregistrat 74 de abateri și a aplicat sancțiuni contravenționale.

În acest an, verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către comisia mixtă, sub coordonarea Direcției pentru Agricultură a Municipiului București.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambrozie
amenzi
primaria capitalei