Capturile pescarilor din Deltă, cu 80% mai mici din cauza caniculei

Capturile pescarilor din Deltă, cu 80% mai mici din cauza caniculei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2022

Capturile pescarilor din Delta Dunării au scăzut cu aproximativ 80% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza scăderii nivelului apei din rezervației, dar autoritățile tulcene susțin că o situație a producției de pește afectată de caniculă va putea fi cunoscută luna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat că banii obținuți din capturile înregistrate de unii pescari nu ajung nici măcar pentru a acoperi cheltuielile cu benzina, așa încât unii dintre ei renunță la activitate, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Dan Muntean, fost director general al Cramelor Halewood, cumpără podgoria La Migdali de la Laurențiu Scheușan, cel care a pus bazele reprezentanței din România a producătorului farmaceutic american Alvogen CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Muntean, fost director general al Cramelor Halewood, cumpără podgoria La Migdali de la Laurențiu Scheușan, cel care a pus bazele reprezentanței din România a producătorului farmaceutic american Alvogen

"Prindem 20% din capturile de acum doi ani. De obicei, pescuiam la vintire și taliene, scule fixe, de trei ori pe săptămână. Dar sunt pescari care se plâng din cauză că nu scot nici măcar banii de benzină ca să meargă la scule. Mulți au preferat să le scoată la uscat decât să piardă bani", a menționat președintele FOPPDD.

El a amintit că în alte state europene se discută despre acordarea unor subvenții pescarilor ale căror capturi au scăzut din cauza secetei.

"La noi, nu știu dacă o să existe o măsură de felul acesta, pentru că deocamdată nu este cuantificată pierderea pescarilor în cifre", a mai spus Verbina.

În context, șefa Serviciului administrare patrimoniu din cadrul ARBDD, Camelia Căpriță, a declarat că raportările pentru luna iunie primite de la pescari și centralizate de instituție nu arată o diferență foarte mare între capturile înregistrate în primele luni ale anului în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

"În septembrie, vom putea spune cu certitudine pentru lunile iulie și august situația capturilor, dar oricum perioadele de vară sunt mai slab productive în fiecare an, pentru că pescarii au ca alternativă turismul și nici vremea nu este propice. Peștele este un produs perisabil, iar pescarilor nu le convină să prindă pește și să se strice până ajung cu el la cherhanale", a precizat Camelia Căpriță.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
peste