Comisia Europeană ar pregăti prelungirea interziceri importului de cereale ucrainene până în septembrie

Comisia Europeană ar pregăti prelungirea interziceri importului de cereale ucrainene până în septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2023

Ministrul polonez al agriculturii a anunțat luni că a primit un proiect de regulament de la Comisia Europeană care prelungește până la 15 septembrie interdicția privind importurile unor produse alimentare ucrainene în cinci țări UE care se învecinează cu Ucraina, printre care și România, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La 2 mai, UE a stabilit restricții privind vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene în cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - pentru a diminua oferta excedentară de cereale în aceste țări, dar a permis în același timp tranzitul prin aceste state pentru exportul în alte părți.

Aceste restricții urmează să expire luni și, în timp ce cele cinci țări au solicitat o prelungire, plângându-se că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă neprofitabilă, Ucraina a făcut lobby pentru ca acestea să fie ridicate.

"Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 țări", a scris Robert Telus pe Twitter. "Durata prevăzută în proiect este 15 septembrie anul acesta. Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare începând de mâine", a adăugat el.

Prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai redus nivel din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu a fost luată încă nicio decizie. "Există încă discuții în curs de desfășurare și vom comunica atunci când va exista o decizie, care va interveni probabil mai târziu în cursul zilei de astăzi", a spus purtătorul de cuvânt.

UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă inițială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a ajuta Kievul în eforturile sale de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută a fost de acord să prelungească suspendarea taxelor pentru încă un an.

Cele cinci țări au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina, în urma suspendării tarifelor. Din cauza războiului cu Rusia, Ucraina a întâmpinat dificultăți în exportul prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a sporit dependența sa de rutele prin estul UE.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat joi eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export pentru produsele agricole ucrainene în discuții purtate cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
export cereale
restrictii
ue