Coridorul de transport prin Marea Neagră va continua să funcționeze, în pofida amenințărilor, asigură Zelenski

Coridorul de transport prin Marea Neagră va continua să funcționeze, în pofida amenințărilor, asigură Zelenski
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2023

Coridorul alternativ de transport prin Marea Neagră va continua să funcționeze, în pofida tuturor amenințărilor, a declarat  președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Biroul său de presă a transmis că Zelenski a discutat telefonic cu premierul britanic Rishi Sunak despre operarea pe acest coridor și despre polițele de asigurare pentru navele care-l folosesc, scrie Agerpres.

DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate

Compania de consultanță Barva Invest din Kiev anunțase joi că Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră din cauza amenințărilor pe care le implică minele navale și creșterea activității avioanelor de luptă rusești în zonă.

Oficialii ucraineni au negat apoi informația.

După ce Rusia s-a retras în iulie din înțelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un "coridor umanitar" pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizația Maritimă Internațională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece și prin apele teritoriale ale României.

Potrivit oficialilor ucraineni și unor surse din sectorul transportului naval, peste 40 de nave au folosit până în prezent acest coridor și au fost astfel exportate prin porturile ucrainene circa 1,5 milioane de tone de mărfuri.

Producătorii agricoli ucraineni au estimat săptămâna aceasta că până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare ar putea fi exportate lunar prin acest coridor, ceea ce ar compensa aproape integral impactul deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea neagră
zelenski
cereale