Cumpărătorii asiatici se îndreaptă spre grâul românesc

Cumpărătorii asiatici se îndreaptă spre grâul românesc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iun 2022

Cumpărătorii asiatici vor crește achizițiile de grâu din Franța și România în noul an de comercializare, care începe în iulie, în condițiile în care livrările din Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali, sunt blocate în urma invaziei Rusiei, potrivit unor traderi citați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile mondiale au urcat la un maxim istoric în martie, la puțin timp după atacul Rusiei din 24 februarie. Măsura ulterioară a Indiei de a reduce exporturile de grâu și vremea nefavorabilă din Statele Unite au sporit îngrijorările legate de aprovizionarea cu cereale.

"În continuare, cumpărătorii vor trebui să se uite la surse alternative, deoarece ar trebui să uităm de livrările ucrainene cel puțin pentru următorii câțiva ani", a declarat un trader din Singapore de la o multinațională care furnizează grâu morarilor din Asia de Sud-Est.

Ucraina afirmă că a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse CITEȘTE ȘI Ucraina afirmă că a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse

"Există grâu francez și românesc care este oferit pe piața asiatică pentru noul sezon", a precizat acesta.

Grâul francez cu livrare în luna august era cotat, miercuri, la circa 495 dolari/tonă, inclusiv transportul, comparativ cu 470-480 dolari/tonă pentru grâul românesc, potrivit surselor menționate. Grâul alb premium australian era cotat la aproximativ 478 de dolari pe tonă, inclusiv transportul.

Australia, care a devenit anul acesta al doilea mare exportator de grâu din lume, în urma unei recolte record, și-a sporit vânzările pentru a acoperi deficitul global de la începutul anului 2022.

"Credem că Australia va continua să expedieze volume mari de grâu, chiar și după luna iulie, când nu este sezonul său comercial de vârf. Dar există limite la ceea ce poate expedia Australia. Mi s-a spus că sloturile de expediere din Australia sunt complet rezervate până în septembrie”, a precizat unul dintre traderi.

Australia a produs o recoltă record de peste 36 de milioane de tone în sezonul 2021/22, care ar putea fi urmată de o altă recoltă excepțională în acest sezon, pe fondul vremii favorabile.

Războiul Rusiei ar putea priva lumea de trei recolte de grâu ucrainean

Războiul dintre Rusia și Ucraina va crea o penurie de grâu la nivel mondial pentru cel puțin trei sezoane, deoarece va ține o mare parte din recolta ucraineană departe de piețe, împingând prețurile la noi niveluri record, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii pentru Reuters.

Un oficial guvernamental de rang înalt a estimat, luni, că recolta de cereale a Ucrainei va scădea sub 49 milioane de tone în acest an, de la 86 de milioane de tone anul trecut.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
grau romanesc asia
cumparatori grau romania
exporturi grau ucraina
preturi grau
invazie rusia
razboi ucraina