România a preluat doar 3% din grâul ucrainean

România a preluat doar 3% din grâul ucrainean
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2022

De la începutul invaziei Rusiei până acum, Ucraina a trimis 601.115 tone de grâu către portul românesc Constanța de la Marea Neagră, plus 120.294 de tone de grâu care sunt deja în drum spre Constanța. Informația a fost anunțată de autoritățile portuare române, potrivit Reuters, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grânele ucrainene, transportate cu barja, trenul și camioanele către portul Constanța reprezintă aproximativ 3% din cele 20 de milioane de tone necesare a fi mutate înainte de noua recoltare, care va începe la finalul lunii iulie, pentru e evita blocajele și pentru a preveni o criză globală alimentară.

ULTIMA ORĂ Inflația anuală a crescut din nou în mai la cel mai ridicat nivel de după 2003 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Inflația anuală a crescut din nou în mai la cel mai ridicat nivel de după 2003

Porturile ucrainene au fost blocate de la începutul războiului, iar al patrulea exportator major de grâne din lume a fost obligat să trimită transporturile de grâne cu trenurile prin vestul țării sau prin micile porturi dunărene ale României.

La Constanța, peste 260.000 de tone de grâne ucrainene au fost deja încărcate în 15 nave, au declarat pentru Reuters autoritățile portuare, care au precizat că în silozuri se află încă 339.000 de tone, iar 120.294 de tone de grâu urmează să ajungă pe Dunăre cu barja din porturile dunărene ucrainene Reni și Izmail.

În luna mai, managerul operatorului portuar Comvex din Constanța, Viorel Panait, a estimat că se pot efectua operațiuni de încărcare în plus în procent de 20%, adică aproximativ 5 milioane de tone, față de volumul de anul trecut. Comvex, care s-a ocupat până acum de majoritatea cerealelor ucrainene, operează cel mai rapid terminal de încărcare grâne din Europa, care poate procesa până la 70.000 de tone de grâu pe zi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
grau