EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cade

EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cade
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 oct 2018

Tranzacția negociată mai mult de 1 an pentru cumpărarea de către fondul de investiții danez Polaris a holdingului danez DCH Internațional, care în România controlează compania Premium Porc Group, al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, a eșuat și nu va mai fi finalizată, inclusiv din cauza pestei porcine, problemă semnalată de Profit.ro luna trecută. Cele două părți păstrează posibilitatea reluării discuțiilor într-un moment viitor oportun, la acest moment convenind însă să oprească negocierile privind tranzacția, conform informațiilor transmise Profit.ro. Polaris oferise 134 milioane euro pentru cumpărarea holdingului, dar ulterior, pe fondul problemelor generate de pestă, a venit cu o nouă propunere, care nu a fost agreată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"După mai bine de un an s-au încheiat negocierile între fondul de investitii Polaris și holdingul danez DCH International referitoare la preluarea majorității în grupul de companii Premium Porc. Tranzacția nu se va mai finaliza, păstrându-se bineînțeles posibilitatea reluării discuțiilor într-un moment viitor oportun. 

În luna iulie a acestui an, reprezentanții celor 2 părti conveniseră aprobarea cadrului contractual de efectuare a tranzacției. La scurt timp după aceasta, având în vedere contextul instabil generat de evoluția virusului pestei porcine africane în România și de impactul ulterior atât asupra pieței, cât și asupra derulării activității grupului, cumpărătorul a revenit cu o reevaluare a condițiilor de tranzacție.

Holdingul danez nu a acceptat noua propunere din partea Polaris și, drept urmare, ambele părți au convenit să oprească negocierile privind tranzacția", sunt informațiile transmise pentru Profit.ro.

Afacerea din România a danezilor s-a aflat și în atenția fondului de investiții ADM Capital.

Tranzacție: Familia lui Culiță Tărâță cumpără 6 baze de la unul dintre cei mai mari proprietari de silozuri din Moldova, cu peste 4 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: Familia lui Culiță Tărâță cumpără 6 baze de la unul dintre cei mai mari proprietari de silozuri din Moldova, cu peste 4 milioane euro

În pofida acestei situații, reprezentanții holdingului danez își arată în continuare optimismul, considerând că nu există motive de îngrijorare privind viitorul grupului: “Dacă am fi avut cu adevărat nevoie de noi lichidități, situația ar fi fost diferită. Dar avem lichidități suficiente și putem crește și fără Polaris. Tranzacția ne-ar fi permis, însă, să creștem mai repede”, spune Torben Svejgaard, președintele Consiliului Director DCH International.

DCH International își va continua operațiunile din România prin grupul Premium Porc, anul acesta estimând o producție de porcine de 500 000 de capete, cu peste 100 000 de capete mai mare față de anul trecut.

DCH nu este afectată de pesta porcină, dar o parte din fermele sale din România se află în zonele afectate, supuse unor restricții.

Tranzacție: Grupul Ameropa, printre cei mai mari traderi de cereale și producători de îngrășăminte chimice, proprietar al Azomureș, cumpără o nouă bază în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul Ameropa, printre cei mai mari traderi de cereale și producători de îngrășăminte chimice, proprietar al Azomureș, cumpără o nouă bază în România

De altfel, în presa locală a fost relatat că DCH a ridicat gradul intern de alertă la cele două ferme de la Avrig și Veștem (Sibiu), unde crește peste 20.000 de porcine, urmărind atent aplicarea măsurilor de biosecuritate. DCH are ferme și în Vrancea, la Golești și Ciorăști, unde crește anual câte 60.000 de porci, județ în care au apărut suspiciuni legate de pestă.

Până în prezent, în România, virusul pestei porcine a fost confirmat în 16 județe. Au fost despăgubiți peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăților depășind 99 de milioane de lei.

Grupul danez Premium Porc Group are în România o producție anuală de 400.000 de capete, fiind prezent pe piața locală cu branduri precum Premium Porc, Degaro, Consinterfin și Premium Porc Negreni și operând în total 12 ferme de porcine, în județele Vrancea, Brăila, Constanța, Olt, Sibiu și Brașov, având în 2016 o cifră de afaceri de 53 milioane euro și un profit de 10,7 milioane euro.

Premium Porc Group operează în România din 2006, când a început producția de porcine prin achiziția fermei Suintest, din comuna Golești, județul Vrancea. Sub umbrela Premium Porc activează 9 companii cu activitate integrate în agro-business, acoperind producția de cereale, furaje și porcine. 

Smithfield Foods investește în transplanturile de organe de la porci la oameni CITEȘTE ȘI Smithfield Foods investește în transplanturile de organe de la porci la oameni

EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cade

În 2008, Premium Porc Group a achiziționat ferma Consinterfin de pe raza administrativă a comunei Slobozia Ciorăști, județul Vrancea, extinzând producția de porcine. Tot în 2008, Premium Porc Group a început producția de cereale în județul Vrancea, iar în 2010 a lansat producția de furaj la fabrica de nutrețuri combinate din județul Vrancea.

În 2011, Premium Porc Group a achiziționat fermele Fântânele și Sibioara din județul Constanța, iar în 2013 a preluat ferma Negreni din județul Olt.

Polaris, creat în 1998 și alimentat din fonduri de pensii din Danemarca, dar și de companii precum Danske Bank, Nordea, Lego Kirk Kapital, a investit până în prezent în afacerile Mols-Linien, Louis Poulsen și Babysam, specializate în echipamente de transport naval, corpuri de iluminat și, respectiv, produse pentru bebeluși.

Mișcare surpriză ANAF: Cel mai important producător de cafea din România este somat de Fisc să plătească peste 17 milioane lei și bănuit de evaziune fiscală CITEȘTE ȘI Mișcare surpriză ANAF: Cel mai important producător de cafea din România este somat de Fisc să plătească peste 17 milioane lei și bănuit de evaziune fiscală

Cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial este gigantul american Smithfield Foods.

Smithfield a intrat în România, în 2004, prin preluarea fostului combinat Comtim din Timișoara și a companiei Agrotorvis. În 2005, grupul Smithfield a cumpărat 50% din Agroalim Distribution, unul dintre principalii distribuitori de produse alimentare de pe piața autohtonă, și 50% din Frigorifer Tulcea, un depozit cu o capacitate de 16.000 de tone, printre cele mai mari din țară. Frigorifer Tulcea are ca domeniu de activitate și serviciile logistice.

Valoarea tranzacției a fost estimată atunci la circa 12 milioane de euro. Ambele afaceri aparțineau omului de afaceri libanez Mounir Halawani. Patru ani mai târziu, în 2009, Smithfield Foods a preluat integral Agroalim Distribution.

viewscnt
Afla mai multe despre
premium
porci