Fermierii mici pot obține finanțări nerambursabile de 15.000 de euro

Fermierii mici pot obține finanțări nerambursabile de 15.000 de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2019

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat vineri că a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), iar directorul general Adrian Chesnoiu spune că suma de 46 de milioane de euro pentru această sesiune este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Chesnoiu spune că versiunea finală a ghidului solicitantului este deja disponibilă pe site-ul AFIR în vederea pregătirii documentației de solicitare, iar sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansată în cursul acestei luni, conform calendarului stabilit în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.

”Avem la dispoziție o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru această sesiune, sumă care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri pentru a-și dezvolta fermele. Din informațiile pe care le avem, la nivelul fiecărui județ sunt foarte multe proiecte care așteaptă să fie depuse, fapt ce ne demonstrează că există atât o dorință foarte mare de a investi în agricultura românească, cât și o nevoie, și mai mare, de finanțare a acestui sector”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, potrivit News.ro.

Proiect: Subvenții trei luni pe an la nivelul salariului minim pe economie pentru pescarii români CITEȘTE ȘI Proiect: Subvenții trei luni pe an la nivelul salariului minim pe economie pentru pescarii români

Micii fermieri pot primi prin intermediul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” finanțare nerambursabilă în procent de 100% în valoare de 15.000 euro. Această sumă de bani se acordă în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.

”Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potențialul agricol, precum și activitățile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat pot fi eligibile atâta timp cât susțin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei”, anunță AFIR.

Reprezentanții agenției spun că submăsura 6.3 din PNDR 2020 a beneficiat de o atenție foarte mare din partea solicitanților de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate.

Până în acest moment, AFIR a finanțat efectiv 26.859 de ferme mici, în valoare de peste 203 milioane euro din care 2.209 proiecte, în valoare de peste 33 de milioane de euro, vizează zona montană.

Plățile făcute de AFIR în conturile micilor fermieri, până în acest moment, au depășit 154 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
finanțări nerambursabile
fermieri