Gripa aviară a ajuns în noi colțuri ale globului și a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul păsărilor de curte

Gripa aviară a ajuns în noi colțuri ale globului și a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul păsărilor de curte
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2023

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gripa aviară a ajuns în noi colțuri ale globului și a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul păsărilor de curte, potrivit medicilor veterinari și experților în boli, care avertizează că acum este o problemă pe tot parcursul anului.

Reuters a vorbit cu peste 20 de experți și fermieri de pe patru continente, care au spus că prevalența virusului în sălbăticie semnalează că focarele record nu se vor diminua curând în fermele de păsări de curte, crescând amenințările la adresa aprovizionării cu alimente a lumii.

Aceștia au avertizat că fermierii trebuie să privească boala ca un risc grav tot anul, în loc să concentreze eforturile de prevenire în timpul sezoanelor de migrație de primăvară pentru păsările sălbatice, scrie News.ro.

Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piață CITEȘTE ȘI Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piață

Focarele de virus au continuat în America de Nord și de Sud, Europa, Asia și Africa, neînvinse de căldura verii sau de frigul iernii, de când o tulpină a sosit în Statele Unite la începutul anului 2022 care era genetic asemănătoare cu cazurile din Europa și Asia.

Prețurile ouălor au stabilit recorduri după ce boala a distrus zeci de milioane de găini anul trecut, punând în pericol o sursă de bază de proteine ieftine la îndemâna unora dintre cele mai sărace din lume, într-un moment în care economia globală are probleme din cauza inflației ridicate.

Păsările sălbatice sunt în primul rând responsabile pentru răspândirea virusului, potrivit experților. Păsările de apă precum rațele pot purta boala fără să moară și o pot transmite păsărilor de curte prin fecale contaminate, saliva și alte mijloace.

Cele mai bune eforturi ale fermierilor de a proteja efectivele sunt insuficiente.

În Statele Unite, Rose Acre Farms, al doilea producător de ouă din țară, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de găini la un loc de producție din comitatul Guthrie, Iowa, chiar dacă oricine intra în hambare trebuia să facă duș mai întâi pentru a îndepărta orice urmă de virus, a spus directorul executiv Marcus Rust.

O fermă a companiei din Weld County, Colorado, a fost infectată de două ori în aproximativ șase luni, ucigând peste 3 milioane de pui, a spus Rust. El crede că vântul a suflat virusul din câmpurile din apropiere, unde și-au făcut nevoile gâștele.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Japonia se numără printre țările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an, lăsând unii fermieri să se simtă neputincioși.

”Gripa aviară apare chiar și într-o nouă fermă de păsări, cu echipamente moderne și fără ferestre, așa că tot ce putem face acum este să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ferească de infecție”, a spus Shigeo Inaba, care crește pui pentru carne în prefectura Ibaraki, lângă Tokyo.

Păsările de curte din emisfera nordică erau considerate anterior a fi cele mai expuse riscului atunci când păsările sălbatice sunt active în timpul migrației de primăvară.

Nivelurile crescânde ale virusului, într-o gamă largă de păsări de apă și alte păsări sălbatice, înseamnă că păsările de curte se confruntă acum cu riscuri mari pe tot parcursul anului, au spus experții.

”Este un nou război. Este practic o veghe de 12 luni”, a spus Bret Marsh, medicul veterinar de stat din statul american Indiana.

Într-un semn că amenințarea va persista, Marsh cere fonduri de la parlamentarii din Indiana pentru a angaja un medic veterinar suplimentar și un specialist în sănătatea păsărilor de curte.

Indiana a pierdut peste 200.000 de curcani și alte păsări în ultimul an, în timp ce totalul deceselor din SUA depășește 58 de milioane de păsări, conform datelor guvernului SUA, depășind recordul anterior din 2015.

Virusul este de obicei mortal pentru păsările de curte, iar efectivele întregi sunt sacrificate chiar și atunci când numai o pasăre este pozitivă.

Vaccinările nu sunt o soluție simplă: pot reduce, dar nu elimina amenințarea virusului, făcând mai dificilă detectarea prezenței acestuia în rândul unui turmă.

Cu toate acestea, Mexic și UE se numără printre cei care vaccinează sau iau în considerare vaccinurile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviară
pasari