Iohannis cere termen de aplicare a legii prin care terenurile agricole din intravilan nu sunt impozitate deloc ca terenuri cu construcții

Iohannis cere termen de aplicare a legii prin care terenurile agricole din intravilan nu sunt impozitate deloc ca terenuri cu construcții
scris 18 mai 2017
Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul de lege care stabilește că terenurile agricole amplasate în intravilan vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, respectiv proprietarii acestora nu vor mai plăti nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, cum prevede legislația în prezent. Șeful statului amintește că, potrivit legii, modificările la Codul Fiscal intră în vigoare după 6 luni de la aprobare.

”În opinia noastră, legea transmisă la promulgare nu îndeplinește nici cerințele stabilite de normele generale de tehnică legislativă privind claritatea și previzibilitatea prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, și nici pe cele speciale înscrise în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin urmare, pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, considerăm că este necesar ca în conținutul legii transmise la promulgare să fie stabilit momentul intrării ei în vigoare”, arată președintele în solicitarea adresată Legislativului.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat, în urmă cu o lună, în unanimitate, un proiect de lege în acest sens. 
DOCUMENT Guvernul a adoptat proiectul legii prevenției. Cum arată forma avizată CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat proiectul legii prevenției. Cum arată forma avizată

Proiectul fusese depus la Parlament anul trecut, însă, înainte de a fi adoptat, Guvernul Cioloș a decis, prin ordonanță de urgență, că proprietarii de terenuri agricole situate intravilan acestora nu vor mai plăti pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții.

În prezent, legislația prevede că “impozitul pe terenurile amplasate în intravilan, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, în limita a 400 de metri pătrați, calculați o singură dată, se determină de la categoria de folosință teren neproductiv”.

Deputații au eliminat însă, prin proiectul de lege votat, și cei 400 de metri pătrați pentru care se aplica impozitul aferent unui teren cu construcții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
norme
teren agricol
constructii
impozit
presedinte
parlament