Lege nouă: Toți agricultorii vor putea folosi apa de irigații fără niciun fel de taxe

Lege nouă: Toți agricultorii vor putea folosi apa de irigații fără niciun fel de taxe
scris 26 mai 2020

Pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, prevede un proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.

Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor CITEȘTE ȘI Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor

Proiectul fusese adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, la începutul acestei luni, și va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Inițiativa, prezentată anterior de Profit.ro și adoptată anterior de Senat, îi aparține senatorului PSD Marian Pavel, care arată că, în contextul pandemiei de coronavirus și instituirii stării de urgență, este evidentă necesitatea aplicării unor măsuri suplimentare pentru stimularea economiei naționale, agricultura fiind o ramură deosebit de importantă a acesteia.

FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice

”România ocupă o poziție importantă în ansamblul agriculturii europene, situându-se pe locul 6 în UE din perspectiva suprafeței agricole utilizate, însă este mult în urma altor țări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condițiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol”, arată autorul proiectului.

Acesta amintește că încă din anul 2017, prin modificarea legislației specifice, au fost luate măsuri cu privire la scutirea de la plata tarifelor și suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune, încheindu-se contracte multianuale/sezoniere, din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Pe de altă parte, utilizatorii agricoli care folosesc apa subterană nu beneficiază de nicio facilitate cu privire la costurile aferente, pe care sunt obligați să le achite, Administrația Națională «Apele Române» fiind operator unic pentru resursele de apă subterană, mai arată inițiatorul.

AGRO TV - Etichetele de pe borcanele cu miere vor fi schimbate. Interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei „Produs Românesc” fără anumite condiții CITEȘTE ȘI AGRO TV - Etichetele de pe borcanele cu miere vor fi schimbate. Interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei „Produs Românesc” fără anumite condiții

Prin urmare, întrucât agricultura este un sector strategic al economiei românești și pentru a diminua afectarea culturilor de condițiile meteorologice impredictibile, inițiativa legislativă propune scutirea de la plata contribuției specifice de gospodărire a apelor a utilizatorilor de ape pentru irigații, atât pe perioada stării de urgență, cât și timp de 6 luni de la încetarea acesteia.

”Sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile și lacurile de acumulare cu folosință energetică, pot fi utilizate pentru irigații, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, pe perioada stării de urgentă instituită pe teritoriul României prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia”, prevede proiectul adoptat.

Totodată, conform unei alte prevederi din proiect: ”Pe durata stării de urgență, instituită pe teritoriul României prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020, precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, pentru obținerea avizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiții in infrastructura de irigații se vor elimina toate taxele, iar termenele de eliberare a acestora vor fi reduse la jumătate”.

Guvernul cumpără de pe piața internă câteva zeci de mii de tone de făină și mălai CITEȘTE ȘI Guvernul cumpără de pe piața internă câteva zeci de mii de tone de făină și mălai

Parlamentarii au arătat, în cadrul dezbaterii de la votul final, că taxele scutite ajung și la 100 lei/hectar.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent că 1,4 milioane de hectare de culturi sunt afectate de secetă.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
irigatie
gospodarire
administratie
parlament
proiect
iohannis
lege