Ministrul Agriculturii anunță o nouă ordonanță de plafonare a prețurilor: Vor fi incluse toate alimentele produse în România

Ministrul Agriculturii anunță o nouă ordonanță de plafonare a prețurilor: Vor fi incluse toate alimentele produse în România

Sursa foto: Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că noua Ordonanță privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în două săptămâni și vor fi incluse toate alimentele produse în România. El a menționat că își dorește ca toate produse românești, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ministrul Agriculturii a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că noua ordonanță care prevede plafonarea adaosului comercial la produsele românești va fi gata în două săptămâni.

TABEL Ieftinire. Prețul benzinei sub cel al motorinei în 3 stații din capitală CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire. Prețul benzinei sub cel al motorinei în 3 stații din capitală

”În două săptămâni ordonanța va fi  finalizată, va fi pusă în dezbatere publică și ne dorim, așa cum ne-am dorit și la ordonanța privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici și medii să aibă acces la alimente de bază de cașitate, românești, cu prețuri corecte. În ordonanță vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul.

El a precizat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii și retailerii.

”Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piață stabilă și dată prețul alimentelor românești la raft ar fi corect”, a menționat ministrul Florin Barbu.

”Ne dorim ca toate produse românești, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse românești și nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele românești de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul, citat de News.ro.

El a dat exemplul magiunului de Topoloveni care avea un adaos comercial de aproape 100%, iar magiunul din alte state, Grecia sau Franța, avea un adaos de maxim 25%. ”Asta ne arată că prețul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

Despre prezența acestor produse la raft, ministrul a spus că își dorește ca pe rafturile din supermarketurile din România să intre cât mai multe produse românești. Ele vor fi semnalizate iar etichetarea va fi clară, cu țara de origine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
plafoanare
alimente