Ministrul Agriculturii, despre programul Rural Invest: Pot accesa și fermierii mici care nu sunt bancabili

Ministrul Agriculturii, despre programul Rural Invest: Pot accesa și fermierii mici care nu sunt bancabili
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a prezentat, duminică, programul Rural Invest, un program de garanții pentru cei care lucrează în domeniul agricol. Chesnoiu a explicat că și fermierii mici care nu sunt ”bancabili” vor putea accesa fonduri prin acest program.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Adrian Chesnoiu a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că Programul Rural Invest a fost gândit înainte ca PSD să intre la guvernare, potrivit News.ro..

”Programul Rural Invest este un program de garanții de stat care va fi implementat de Ministerul Agriculturii în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, în perioada imediat următoare. Se încadrează în sfera celor patru programe pe care noi le-am gândit încă înainte de a intra la guvernare, împreună cu Consiliul Național al IMM și în cazul nostru cu fermierii români, vizează acordarea unor garanții de stat în valoare de până la 50 la sută din  creditul pe care fermierii îl accesează”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a declarat că programul vizează o paletă largă de fermieri.

”Condițiile pentru care ei vor aplica vor fi unele cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate astfel încât să poată accesa și fermierii mici care nu sunt bancabili și lucrul acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede. Rural Invest l-am gândit astfel încât să acopere o paletă largă de fermieri”, a declarat ministrul.

Adrian Chesnoiu s-a referit și la achiziția de terenuri.

Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia, la nivel record CITEȘTE ȘI Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia, la nivel record

”O altă măsură vizează achiziția de terenuri. Pentru că s-a vorbit foarte mult în ultimii ani despre ceea ce se întâmplă cu terenurile agricole. Am reușit, printr-o lege inișiată de PSD în 2018 să limităm cumva vânzarea de terenuri către fonduri de investiții speculative, prin acea impozitare de 80 la sută din diferența prețului la achiziție, până în momentul vânzării prn stabilirea unor condiții de domiciliere pe teritoriul României. Prin Rural Invest punem la dispoziție fonduri pentru achiziția de terenuri”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Chesnoiu a mai anunțat că fermierii și cei din industria alimentară își vor putea asigura independența energetică.

Prețurile mondiale la alimente - la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente - la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

”Un element central în viziunea noastră despre ceea ce trebuie să se întâmple în agricultura romnească este să integrăm producția primară, cerealele, din sectorul vegetar, în zootehnie, în procesarea acestor materii prime ca să producem valoare adăugată, să nu se mai înregistreze  un dezechilibru între exportul de cereale și importul de produse finite. Cum putem face asta? În primul rând să ajutăm industria alimentară să se retehnologizeze și să se automatizeze, de aceea avem schemele de garantare pentru IMM, dar și pentru marii procesatori care până acum au fost săriți din aceste scheme de sprijin. Un deziderat pe care l-am pus la punctu cu fermierii și cei din industria alimentară este asigurarea independenței energetice a fermierilor și producătorilor români . Prin Rural Invest le putem asigura cofinanțarea pentru un astfel de program”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
rural invest