Ungaria introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conțin proteine din insecte

Ungaria introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conțin proteine din insecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2023

Ministerul Agriculturii din Ungaria a modificat regulile, astfel încât alimentele care conțin proteine din insecte trebuie să fie etichetate în mod clar și comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop, a anunțat ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consumatorii trebuie să fie în măsură să „distingă și să diferențieze” produsele care conțin proteine din insecte, conform noilor reguli, scrie Agerpres.

An cu rezultate record pentru E-acumulatori.ro. Vânzări de aproape trei ori mai mari și noi perspective de creștere pentru anii următori CITEȘTE ȘI An cu rezultate record pentru E-acumulatori.ro. Vânzări de aproape trei ori mai mari și noi perspective de creștere pentru anii următori

Istvan Nagy a subliniat că executivul comunitar a aprobat deja patru insecte ca produs alimentar, o decizie la care doar Ungaria s-a opus, în condițiile în care Uniunea Europeană nu se confruntă nici cu o criză de alimente și nici cu un deficit de proteine.

Sondajele de opinie arată că „ungurii nu vor să mănânce insecte”, a adăugat Istvan Nagy. Acesta a citat rezultatele unui sondaj derulat recent de Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), conform căruia peste 70% dintre unguri „resping cu tărie” posibilitatea de a mânca alimente care conțin proteine din insecte. De asemenea, oficialul ungar a vorbit despre importanța conservării tradițiilor gastronomice.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât „aprobare nu înseamnă și mâncare”.

„Lăsați-le în aprobări, dar nu le puneți în mâncare, nu le puneți în farfurie, pentru că noi știm ce producem, noi știm ce mâncăm, noi știm ce ne folosește nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă și mâncare, pentru că noi știm să producem în România și avem, har Domnului, unde, cu cine și ce să facem (…). Lăsați insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
insecte