Ministrul Agriculturii: Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri de 1,088 miliarde lei

Ministrul Agriculturii: Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri de 1,088 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2020

Fermierii ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta vor primi despăgubiri de 1,088 miliarde lei, iar aceștia trebuie să depună cererile în acest sens până la 15 septembrie, a anunțat vineri ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros. În plus, alte 374,5 milioane lei vor fi acordate de la bugetul de stat pentru susținerea activităților din sectoarele vegetal și zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Dorim să aducem câteva lămuriri legate de activitatea din ultima perioadă și mai ales legate de schemele de sprijin și de compensare a pierderilor pentru producătorii agricoli și pentru fermieri. (...) Pentru despăgubirile fermierilor care au fost afectați de seceta pedologică - 1,088 miliarde lei. Toate aceste despăgubiri se vor face prin APIA, care în această perioadă va lucra și în zilele de sâmbătă", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Tranzacție avizată: Gigantul Tinmar a preluat controlul direct asupra unuia dintre cei mai mari producători de cereale CITEȘTE ȘI Tranzacție avizată: Gigantul Tinmar a preluat controlul direct asupra unuia dintre cei mai mari producători de cereale

Beneficiari sunt circa 35.000 de fermieri, scrie News.ro.

"Termenele sunt foarte scurte. În 15 septembrie se încheie data în care se pot depune cererile de solicitare. Noi am anunțat fermierii prin APIA, prin asociații încă de la apariția Ordonanței de Urgență, care prevedea un timp de zece zile lucrătoare", a mai spus ministrul.

În ceea ce privește crescătorii de bovine, valoarea totală a schemei de ajutor este de 35,7 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/cap femelă bovină adultă, iar beneficiari sunt persoanele fizice, întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, cu peste 91  capete.

Termenul limită pentru trimiterea solicitărilor de sprijin este 29 septembrie.

Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 se ridică la 119,56 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, iar beneficiari sunt întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate persoanele juridice. Termenul limită pentru trimiterea solicitărilor de sprijin este tot 29 septembrie.

De asemenea, pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemie se vor acorda 109,8 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei. Cererile de solicitare a acestui ajutor eeste tot 29 septembrie.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol este de 49,948 milioane lei. Cuantumul ajutorului este în valoare de 25 lei/familia de albine. Beneficiari sunt persoanele fizice, întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice.

Cererea fondurilor se face până în 15 septembrie.

În ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemie, ministerul lucrează la un proiect de Ordonanță de Urgență prin care valoarea totală a sprijinului este stabilită la 59,5 milioane lei. Cuantumul ajutorului va fi echivalentul în lei a 500 euro/ha, iar beneficiari sunt producătorii vitivinicoli care dețin cod CAEN 0121 (cultivarea strugurilor). Termenul limită aici va fi 31 decembrie.

"În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii. Aceste plăți le facem prin APIA, posibilitatea ca banii să ajungă la ei este mult mai mare. Doar pentru apicultori facem plățile prin direcțiile agricole județene. În rest, toate plățile le vom face prin APIA. În momentul în care are loc înscrierea, când se finalizează înscrierile, se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile după, banii vor începe să intre în conturile fermierilor. Chiar asta am cerut și în videoconferința cu cei de la APIA și i-am rugat să facă eforturi mai mari în această perioadă", a spus oficialul, care a menționat că angajații APIA au și alte activități acum, dar că se bazează pe ei pentru a livra la timp sumele respective.

În viitorul Program Strategic, este important să creștem reziliența lanțului alimentar, prin asigurarea stabilității financiare a tuturor actorilor din acest lanț, dar mai ales a producătorilor, a mai spus ministrul.

Asta ar presupune suplimentarea corespunzătoare a bugetului PAC.

Oficialul afirmă că cel mai mare pericol pe care îl simte este cel al dependenței pieței europene de importurile din țările terțe care nu respectă standardele pe care fermierii din UE le respectă.

El a precizat totodată că un rol fundamental în au și lucrătorii sezonieri români din statele membre UE.

"Credem că protecția produselor tradiționale și etichetarea corectă a acestora este, iarăși, foarte importantă, deoarece consumatorul trebuie să aleagă atunci când cunoaște exact care este originea produsului, iar informațiile de pe etichetă trebuie să fie lizibile și să conțină și elemente privind condițiile de bunăstare", a adăugat el.

În ceea ce privește comerțul cu animale vii, ministrul spune că acesta nu trebuie interzis.

Guvernul alocă de la bugetul de stat 1,463 miliarde lei pentru susținerea activităților din sectoarele vegetal și zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19  precum și pentru despăgubirea fermierilor, astfel:

sectorul suine: 119,56 milioane lei;
sectorul avicol: 109,8 milioane lei;
sectorul apicol: 49,948 milioane lei;
sectorul bovine: 35,7 milioane lei;
sectorul vitivinicol: 59,5 milioane lei;
despăgubiri pentru fermierii ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică: 1,088 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
fermieri