Ministrul Mediului: Acele vremuri cu defrișările masive unde a dispărut pădurea de pe versanți, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară

Ministrul Mediului: Acele vremuri cu defrișările masive unde a dispărut pădurea de pe versanți, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2022

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că vremurile cu defrișări masive în care „a dispărut pădurea de pe versanți”, au apus și că nu mai există asemenea tăieri în România. El a precizat că suprafața plantată în țara noastră este cel puțin egală cu cea tăiată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul forestier național a înregistrat, în 2021, o creștere de aproximativ 0,04% față de anul precedent, în timp ce volumul de masă lemnoasă recoltată s-a majorat cu 1,7%, anunță însă Institutul Național de Statistică (INS).

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Ministrul Mediului a declarat, la Digi 24, că asemenea fapte nu se mai produc deoarece a fost înăsprită legislația.

“Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri cu defrișările masive unde au dispărut versanți sau pădurea de pe versanți, acolo unde zeci, sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară. Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă ilegală pe zeci de hectare sau sute de hectare, asemenea fapte nu se mai comit pentru că măsurile luate de Parlament, legislația înăsprită, pedepsele majorate, criminalizarea acestor  tăieri și introducerea SUMAL II împreună au stopat un fenomen care a generalizat sau a caracterizat România acum cinci sau zece ani”, a explicat ministrul Mediului.

El a recunoscut că mai există tăieri ilegale, dar că acestea au loc în zonele unde se exploatează legal.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

“Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și se transportă pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse. Sunt peste 20.000 de controale desfășurate de organele de anchetă Poliția și Garda Forestieră annual și au fost dublate practic contravențiile, au fost dublate și sancțiunile penale, cel puțin în dosarele întocmite de Garda Forestieră”, a mai afirmat Tanczos Barna.

Întrebat dacă se poate face o comparație cu ce se întâmpla în 2019, atunci când trei hectare de pădure dispăreau în fiecare oră și care este situația la ora actuală, ministrul Mediului a răspuns: “Este o analiză aberantă pentru că acolo unde se taie ei,  se și plantează. În România, dacă această cifră ar fi adevărată, ar fi trebuit să dispară toate pădurile, să nu mai avem nici un hectar de pădure în țară. Este o analiză greșită, se ia în calcul doar suprafața tăiată și nu se ia în calcul suprafața plantată și creșterea anuală, scrie News.ro.

Suprafața plantată este cel puțin egală cu suprafața tăiată, masa lemnoasă care crește în pădurile României este mai mare decât cea exploatată și procentul mic față de celelalte state membre de teren forestier sau suprafața acoperită cu păduri provine din județele sau este cauzat de județele unde nu există practic pădure”.

El a explicat că în ultimii 100 de ani a dispărut pădurea din sudul României.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

“Dacă ne uităm pe harta României în ultimii 100 de ani a dispărut pădurea în sudul țării. În aceste județe au fost tăiate 80 - 90 la sută din pădurile României din acele regiuni, în zona de sud deșertificarea a luat amploare tocmai pentru că s-a intensificat activitatea agricolă și acolo avem județe cu 5, cu 10 la sută suprafață forestieră, motiv pentru care în PNRR am propus înființarea celor 57 de mii de hectare de păduri care să fie preponderent instalate în aceste județe pentru a compensa tăierile istorice din aceste regiuni. În zona Carpaților, în zona Transilvaniei, suprafețele acoperite cu păduri sunt de peste 40 la sută. Sunt județe și în România unde suprafața împădurită este de 50 la sută sau chiar mai mare”, a mai transmis Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat că suprafața totală acoperită cu vegetație forestieră în țara noastră este de aproape șapte milioane de hectare, iar jumătate din acesta este în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, iar cealaltă jumătate este proprietate privată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
defrisari