Monsanto respinge și cea de a doua ofertă de preluare din partea Bayer, considerând că prețul de 65 mld. dolari este prea mic

Monsanto respinge și cea de a doua ofertă de preluare din partea Bayer, considerând că prețul de 65 mld. dolari este prea mic
scris 19 iul 2016

Compania americană Monsanto, cel mai mare producător de semințe la nivel mondial, a respins marți o a doua ofertă de preluare din partea grupului german Bayer, pe care o consideră "inadecvată financiar și insuficientă pentru a asigura încheierea unui acord", potrivit unui comunicat al companiei. Acțiunile Monsanto au scăzut cu 1,5% în tranzacțiile premarket, în timp ce titlurile Bayer s-au depreciat cu 1,7% în urma anunțului.

Monsanto s-a arătat deschisă să continue discuțiile cu Bayer, însă a precizat că nu poate da asigurări privind încheierea unui eventual acord.

Săptămâna trecută, Bayer a anunțat că a îmbunătățit oferta pentru achiziția companiei americane de la 122 dolari/acțiune la 125 dolari/acțiune, evaluând Monsanto la circa 65 miliarde de dolari, inclusiv datoriile. Totodată, Bayer s-a arătat dispusă să plătească un comision de 1,5 miliarde de dolari către Monsanto dacă tranzacția va fi blocată de autoritățile de reglementare.

În mai, grupul german a transmis o ofertă nesolicitată pentru preluarea Monsanto, însă americanii au replicat că prețul propus a fost prea mic.

Profitul net al Monsanto a scăzut cu 37% în perioada martie-mai. Compania a reluat discuțiile cu Bayer pentru o posibilă preluare CITEȘTE ȘI Profitul net al Monsanto a scăzut cu 37% în perioada martie-mai. Compania a reluat discuțiile cu Bayer pentru o posibilă preluare

Preluarea Monsanto ar oferi Bayer acces la piețele din SUA, America Latină și India, iar grupul german se așteaptă la sinergii totale de aproximativ 1,3 miliarde de euro în urma tranzacției, după al treilea an de activitate a entității combinate.

Bayer ocupă locul doi la nivel global pe piața erbicidelor, după Syngenta, cu o cotă de piață de 18%. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%. Americanii dețin în România o unitate de procesare a semințelor convenționale de porumb, la Sinești (Ialomița).

La începutul anului, Monsanto a anunțat că va renunța la 3.600 de angajați la nivel mondial, în contextul scăderii veniturilor, urmând să înregistreze costuri legate de restructurare de până la 1,2 miliarde. Potrivit companiei, concedierile nu vor afecta operațiunile din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
bayer
monsanto
preluare
oferta