Nou focar de pestă porcină

Nou focar de pestă porcină
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2018

Primul caz de pestă porcină africană din județul Dolj a fost confirmat, marți, într-o gospodărie din satul Comănicea, zona fiind plasată sub supraveghere oficială. S-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În data de 30.10.2018 Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna  Secu, satul Comănicea, județul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației”,a anunțat Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului, scrie News.ro.

EXCLUSIV Privații și statul își unesc forțele pentru a crea branduri proprii Deltei Dunării și Dobrogei, care să fie promovate în țară și străinătate. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Privații și statul își unesc forțele pentru a crea branduri proprii Deltei Dunării și Dobrogei, care să fie promovate în țară și străinătate. "Fără turiști pasionați de grătare și all inclusive"

”Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei”, se mai arată în document.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Până joi, numărul focarelor de pestă porcină africană era de 1.042, prezența virsului fiind confirmată în 266 de localități din 15 județe, în timp ce la mistreți s-au înregistrat 136 de cazuri. Au fost despăgubiți peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăților depășind 99 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
dolj