Nou record de cereale expediate prin Portul Constanța

Nou record de cereale expediate prin Portul Constanța
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2023

Portul Constanța a înregistrat un nou record privind cantitatea de cereale expediate, în contextul creșterii transporturilor din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Portul a expediat 32,6 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-noiembrie, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters, depășind recordul anual stabilit anterior, de puțin peste 25 milioane de tone.

În primele 10 luni, cerealele expediate prin portul Constanța au totalizat 29,4 milioane de tone.

Campari cumpără Courvoisier Cognac, afacere evaluată la 1,32 miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție a italienilor CITEȘTE ȘI Campari cumpără Courvoisier Cognac, afacere evaluată la 1,32 miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție a italienilor

Capacitatea portului românesc urmează să crească, pe măsură ce proiectele de infrastructură avansează.

Cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% (13 milioane tone) din totalul volumelor expediate în intervalul ianuarie-noiembrie, în urcare de la 8,6 milioane de tone în tot anul 2022.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului după invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Cerealele ucrainene ajung în Constanța pe cale rutieră, feroviară și cu barjele pe Dunăre.

Însă volumele tranzitate au scăzut în ultimele luni, după ce Rusia a atacat în mod repetat porturile ucrainene de la Dunăre, iar punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia și Slovacia au fost blocate de transportatorii rutieri locali, care cer restricții pentru camionagii ucraineni.

ULTIMA ORĂ Azomureș suspendă din nou producția de amoniac și îngrășăminte. Acuză statul că nu folosește diverse pârghii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Azomureș suspendă din nou producția de amoniac și îngrășăminte. Acuză statul că nu folosește diverse pârghii

România își propune să își mărească capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene la 4 milioane de tone pe lună și, în prezent, modernizează infrastructura feroviară și rutieră în port și în jurul acestuia cu ajutorul fondurilor UE.

La începutul acestei luni, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că un proiect finanțat de UE pentru a permite navigația non-stop pe canalul Sulina de pe Dunăre, care ajunge la Constanța, a fost finalizat și va deveni operațional după instruirea personalului.

Republica Moldova își modernizează, de asemenea, punctele de control și infrastructura feroviară, pentru a facilita tranzitul.

Guvernul ucrainean se așteaptă la o recoltă de 81,3 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2023, surplusul exportabil pentru 2023/24 fiind estimat la aproximativ 50 de milioane de tone.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
portul constanta
cereale expediate constanta
tranzit cereale ucraina
razboi ucraina