Programul carne de porc din fermele românești nu va intra în vigoare decât după acceptul Comisiei Europene

Programul carne de porc din fermele românești nu va intra în vigoare decât după acceptul Comisiei Europene
scris 6 nov 2017

Programul carne de porc din fermele românești, privind schemele de ajutor de stat în domeniu, nu va putea intra în vigoare decât după ce Comisia Europeană își va da acceptul cu privire la acest tip de ajutor de stat. Legea a fost susținută și de președintele PSD, Liviu Dragnea, dar președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea tocmai pe motiv că ea era programată să se aplice înainte de a fi finalizate discuțiile cu oficialii europeni, așa cum cer normele UE. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Parlamentul a adoptat în luna mai Programul carne de porc din ferme românești, prin care producătorii pot primi ajutor de stat sub forma unor "pachete de sprijin", valoarea unui astfel de pachet fiind de 10.000 euro. Fermierii vor trebui să livreze minimum 600 și maximum 100.000 de capete, iar suma alocată programului pentru perioada 2017-2020, care trebuie aprobat și de Comisia europeană, este de 446 milioane euro.​

După adoptare, legea ar fi trebut să intre imediat în vigoare, dar președintele Iohannis a solicitat reexaminarea ei pentru că legea transmisă la promulgare prevedea că, în situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează sau se modifică în mod corespunzător.

Noua legislație privind terenurile agricole: Condiționarea vânzării, interdicția înstrăinării pentru o anumită perioadă CITEȘTE ȘI Noua legislație privind terenurile agricole: Condiționarea vânzării, interdicția înstrăinării pentru o anumită perioadă

”Aceste ultime dispoziții ale legii transmise la promulgare, ce pun în evidență faptul că la data adoptării acesteia nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ, în scopul evitării consecințelor negative - atât pentru statul român, cât și pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligații procedurale", a arătat președintele în cererea de reexaminare.

Șeful statului sublinia că, deși notificat, programul nu a fost autorizat de către Comisia Europeană și nici nu poate fi considerat a fi fost autorizat.

Noi reglementări privind transportul rutier de legume și fructe. Confiscarea produselor ar putea fi eliminată CITEȘTE ȘI Noi reglementări privind transportul rutier de legume și fructe. Confiscarea produselor ar putea fi eliminată

Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că, după adoptarea legii de Parlament, Comisia a solicitat, printr-o notificare, o serie de detalii cu privire la program, autoritățile române fiind obligate să furnizeze detalii suplimentare forului comunitar.

Comisia de agricultură din Senat, prima cameră a Parlamentului care discută din nou proiectul, a acceptat solicitarea șefului statului și a propus modificarea termenului de intrare în vigoare.

Astfel, ”prevederile prezentei legi intră în vigoare după primirea acceptului Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului de stat în cadrul Programului carne de porc din fermele românești”, au stabilit senatorii din comisie.

Proictul de lege, modificat astfel, va fi supus votului Senatului, iar apoi va fi transmis spre dezbatere și Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
program
carne de porc
ferme
romanesti
comisia europeana
parlament
dragnea
iohannis