Restricții la achizițiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

Restricții la achizițiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare
scris 17 nov 2022

O serie de lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricții la achizițiile de ouă, după ce livrările au fost perturbate de gripa aviară, transmite Reuters.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, ceea ce afectează livrările de ouă și provoacă îngrijorări cu privire la o criză de carne de curcan și pui pentru masa de Crăciun, scrie Agerpres.

Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont CITEȘTE ȘI Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont

Asda, al treilea mare lanț de magazine alimentare după liderul Tesco și Sainsbury's, și-a informat clienții că vor putea cumpăra maxim două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă.

"Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experți în a gestiona lanțurile de aprovizionare și lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor", a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie. "Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziționa, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea", a adăugat Opie.

Un purtător de cuvânt de la Sainsbury's a confirmat că lanțul se confruntă cu unele dificultăți în aprovizionarea cu ouă, dar a precizat că nu a introdus limite la achiziții, ci a decis să își procure ouă din Italia.

Asociația Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creșterea costurilor cu producția de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Fermierii pierd practic bani pentru că prețul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanțului de aprovizionare până la fermieri. În aceste condiții, o mare parte dintre producători pierd bani și nu își mai permit să producă ouă", a susținut un purtător de cuvânt de la BFREPA.

Cu toate acestea, Christine Middlemiss, medicul veterinar șef al Regatului Unit, a minimizat amenințarea la adresa mesei de Crăciun din partea gripei aviare. Middlemiss a precizat că anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări fie au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producția totală anuală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
gripa aviara
marea britanie