Scandal în Spania: apicultorii suspectează că mierea românească din magazine este de fapt chinezească

Scandal în Spania: apicultorii suspectează că mierea românească din magazine este de fapt chinezească
scris 24 nov 2021

Un scandal cu implicații financiare s-a declanșat în Spania după ce o asociație a fermierilor a descoperit că o parte din mierea românească importată de magazinele spaniole ar proveni de fapt din China. Miza este una financiară: mierea chinezească este mai ieftină, fiind considerată și de calitate mai slabă.

Spania, deși este cea mai mare putere apicolă a Uniunii Europene (aproape 3.000.000 de familii de albine), importă, totuși, cantități deloc neglijabile de miere, atât din statele membre, cât și din țări-terțe. În anii trecuți, principalele țări furnizoare erau China și Portugalia. De pildă, în 2015, spaniolii au importat din China o cantitate totală de aproape 18.000 t de miere. Anul trecut, importurile din Portugalia au ajuns la peste 6.000 t, arată Lantulalimentar.ro.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

În primele luni ale acestui an, însă, în mod cu totul misterios pentru piața spaniolă, a dispărut din magazine mierea din China. În schimb, a fost ofertată masiv miere originară din România. Reprezentanții COAG, o federație a fermierilor din Spania care include și asociații de apicultori, au inițiat o cercetare pe cont propriu, verificând borcanele cu miere la raft și strângând date statistice oficiale, pentru a avea o imagine de ansamblu a importurilor de miere efectuate de Spania.

Ei au descoperit că în ultimii ani, cantitățile de miere cumpărate din România nu depășeau 1200-1300 t. În schimb, în perioada ianuarie- august 2021, au ajuns pe piața spaniolă aproape 4.000 t de miere din România.

Reprezentanții apicultorilor spanioli și-au pus întrebarea: ”este oare miere românească?”. Ei suspectează că mierea provine din China, este apoi amestecată cu miere din România și livrată drept miere românească. Mai mult, există și varianta în care mierea din Spania este amestecată cu miere din China, uneori via România sau Portugalia, și oferită consumatorilor drept miere spaniolă. Desigur, de amestec se ocupă procesatorii, nu marii comercianți. Ca situația să fie și mai complicată, COAG susține că trucurile operatorilor în comerțul cu miere nu sunt ilegale.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Ancheta întreprinsă de federația spaniolă relevă o legislație europeană și națională cu destule lacune și prevederi paralele, care lasă o portiță larg deschisă acestor practici. Există o directivă, două regulamente europene, un ghid de aplicare a acestora, un Cod Vamal, cărora li se adaugă un decret regal spaniol emis anul trecut. Dacă mierea din România ( 51% ) este amestecată cu miere din China ( 49% ), produsul obținut este considerat miere românească.

Există posibilitatea detectării originii adevărate a mierii? Da, în laborator pot fi cercetate particulele de polen din miere, pentru a afla date despre flora care a fost sursa polenului respectiv. Numai că, deseori, procesatorii, pentru a șterge aceste urme, filtrează sau chiar suprafiltrează mierea.

Ancheta COGA, făcută publică în 16 noiembrie 2021, poate explica de ce România a importat în primele două luni ale acestui an o cantitate fără precedent, 957 t. Creșterea procentuală față de aceeași perioadă a anului trecut a fost de 184,1%, de departe cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Importurile au crescut și pe întreg parcursul anului trecut, ajungând la un total de 3.895 t.

Potrivit COGA, mierea ajunsă din România pe piața spaniolă este de 1,62 euro/kg. Mierea din China este 1,27 euro/kg, cea mai ieftină din lume. Rezultă o diferență de 0,35 euro/kg. La o tonă de miere, diferența este de 350 euro. La 4.000 t, vorbim de o diferență de 1.400.000 euro. Sigur, suma scade, fiindcă în mierea din România vândută pe piața spaniolă a trebuit amestecată și miere românească ( mai scumpă decât cea din China ) pentru a respecta cerințele europene, dar nimeni nu poate garanta că procentul de 51% a fost respectat, susține sursa citată.

Situația din Spania arată că, în ciuda eforturilor instituțiilor europene și naționale, de a reglementa piața, astfel încât consumatorii să fie bine informați, piața reușește să găsească lacune legislative, pentru a continua cu practici înșelătoare. Mierea românească nu este, uneori, chiar miere românească, iar mierea din Spania nu este, uneori, chiar miere spaniolă, deși, în ambele cazuri, consumatorii pot lua de bună autenticitatea produsului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
miere