Statul rus își extinde controlul asupra unei părți din ce în ce mai mari din industria cerealelor

Statul rus își extinde controlul asupra unei părți din ce în ce mai mari din industria cerealelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2024

Statul rus își extinde controlul asupra unei părți din ce în ce mai mari din industria cerealelor, ceea ce ar putea să îi confere puteri sporite asupra exporturilor, tocmai într-un moment în care se intensifică îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

O serie de mari traderi occidentali de cereale, inclusiv Cargill și Viterra, au plecat din Rusia anul trecut, după ce guvernul de la Moscova a pus presiuni asupra loc să facă loc pentru firmele locale. Acum chiar și cel mai important trader privat rusesc de cereale întâmpină dificultăți în a funcționa, din cauza disputelor cu statul. Asta pune piața în mâinile a câteva companii, dintre care unele au legături cu Kremlinul, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Consolidarea sectorului rusesc al cerealelor s-a accelerat după invazia din Ucraina și face ca doar patru firme să fie responsabile pentru trei sferturi din exporturile de cereale realizate prin terminalele rusești de la Marea Neagră. Asta dă Moscovei și mai multă influență asupra livrărilor de grâu, care sunt cruciale pentru îmblânzirea inflației mondiale a produselor alimentare. De asemenea, face mai dificil pentru traderii străini să obțină informații cu privire la situația livrărilor rusești, într-un moment în care evoluțiile meteo nefavorabile afectează recolta de grâu a Rusiei și sperie piața.

"Dorința Rusiei de a controla piața materiilor prime este reală iar influența sa asupra cerealelor este în creștere", susține Dan Basse, președinte la firma americană de consultanță AgResource.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale
export