UE intenționează să își majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale

UE intenționează să își majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2024

Cu prilejul unei vizite pe care o va efectua săptămâna aceasta în China, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că obiectivul său va fi majorarea exporturilor de produse agroalimentare spre a doua mare economie a lumii și păstrarea hranei deasupra tensiunilor comerciale crescute dintre China și UE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"În comerțul cu alimente, nu există bariere pentru importurile chineze. Intenția mea este să evit, pe cât posibil, ca agricultura să fie penalizată pentru problemele din alte sectoare, lucru care se poate întâmpla uneori", a declarat Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat la Shanghai, scrie Agerpres.

One United Properties a înregistrat vânzări și pre-vânzări rezidențiale de 57,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2024 CITEȘTE ȘI One United Properties a înregistrat vânzări și pre-vânzări rezidențiale de 57,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2024

Vizita comisarului european, care se va prelungi până vineri, vine într-un moment în care China și Europa se îndreaptă lent spre o situație de criză, în condițiile în care creșterea protecționismului amenință să devină un război comercial total, a avertizat săptămâna trecută Jens Eskelund, președintele Camerei Europene de Comerț din China.

Spre deosebire de sectoare precum panourile fotovoltaice și noile vehicule ecologice, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene înregistrat un surplus de pe urma schimburilor comerciale cu China. De asemenea, față de alte sectoare, comerțul liber de alimente rămâne "un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară peste tot", acesta fiind motivul pentru care sancțiunile occidentale impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, nu au fost aplicate și la produsele agroalimentare, a spus comisarul Wojciechowski.

Anul trecut, exporturile UE de produse agroalimentare în China s-au cifrat la 14,6 miliarde de euro, în scădere cu 8%, comparativ cu 2022, în timp ce importurile UE din China au scăzut cu 15% până la 8,3 miliarde de euro.

Wojciechowski a apreciat că există loc pentru creșterea exporturilor UE în China pentru o gamă largă de produse agroalimentare, de la carnea de pasăre și până la carnea de porc, vită și chiar și produse lactate, un segment care este deja într-un stadiu avansat de penetrare în China.

"Putem vedea o extindere a clasei mijlocii de consumatori care caută alimente de calitate ridicată. Asta constituie o șansă pentru producătorii europeni de alimente să își majoreze exporturile", a spus oficialul european

viewscnt
Afla mai multe despre
uem
china
export