Uleiul de măsline extravirgin contrafăcut invadează piața. Cum poți verifica dacă produsul pe care îl cumperi este original

Uleiul de măsline extravirgin contrafăcut invadează piața. Cum poți verifica dacă produsul pe care îl cumperi este original
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Escrocheriile cu ulei de măsline au devenit o "practică obișnuită", potrivit Europol, în contextul lipsei acestui aliment de pe piață și a prețurilor care au explodat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produse contrafăcute în raiduri coordonate în Italia și Spania în noiembrie, scrie Euronews. Mai puțin de două luni mai târziu, aproximativ cincizeci de restaurante din Roma au intrat sub investigație pentru același motiv, declanșând noi alarme.

Cum să detectezi autenticitatea uleiului de măsline

Escrocii, scrie sursa citată, înlocuiesc de multe ori uleiul de măsline extravirgin cu ulei de semințe mult mai ieftin. Uleiul de semințe este transparent, fiind colorat cu clorofilă pentru a se obține nuanțe verzi sau sunt utilizați carotenoizi pentru a se obține culoarea galbenă, asemănătoare cu cea a uleiului de măsline. Cu toate acestea, diferențele dintre produse rămân semnificative, scrie Adevărul.

Uleiul de semințe nu are gust sau miros, în timp ce „uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai dulce, amar sau iute, dar niciodată fără gust", după cum a declarat profesorul de știința alimentelor, Maurizio Servili, pentru Euronews.

BCE va reduce probabil dobânzile în această vară CITEȘTE ȘI BCE va reduce probabil dobânzile în această vară

"Oricine a încercat ulei de măsline de cel puțin câteva ori ar putea observa diferența. Sunt polifenolii care îi conferă gustul specific", spune acesta.

Teste pentru identificarea amestecurilor dubioase

Contrafacerea poate fi mai greu de detectat în cazul în care uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline real. În astfel de cazuri, "analize simple pot demasca escrocheria, cum ar fi testul de compoziție a acizilor grași, sau compoziția sterolilor, precum și constantele spectrofotometrice", spune profesorul Servili.

Este legal, în unele țări, să se vândă acest tip de amestec, dar cantitatea de ulei de măsline din sticlă trebuie să fie clar specificată pe etichetă, iar produsul nu poate fi denumit "ulei de măsline".

Alte înșelătorii folosesc un amestec de ulei de măsline și "ulei lampant", numit astfel din cauza utilizării sale în trecut pe post de combustibil în lămpi cu ulei. Este un ulei de măsline de calitate inferioară, nepotrivit pentru consum datorită acidității sale ridicate.

VIDEO Musca soldat negru – sursa de proteine a viitorului? CITEȘTE ȘI VIDEO Musca soldat negru – sursa de proteine a viitorului?

Cum recunoști uleiul bun după ambalaj

Atunci când cumpărați sau comandați ulei de măsline extra-virgin, verificați întotdeauna informațiile de pe etichetă.

Asigurați-vă că există o dată și locul recoltării, verificați dacă puteți scana un cod QR pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigilii de la un certificator terț, tester sau consorțiu, cum ar fi DOP sau IGP.

"Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru urmărire", spune Sabina Petrucci, producător italian de ulei de măsline. Ea a adăugat că "verificările nu sunt niciodată suficiente" și că consumatorii ar trebui să fie făcuți "mai conștienți" de existența acestor instrumente de urmărire.

Uleiul fals apare în magazine mai ales din cauza lipsei de pe piață a celui original. "Producția s-a prăbușit în ultimii doi ani", spune Servili.

"Doar în 2023, am pierdut între 20 și 25% la nivel global." Seceta extremă din Mediterana, o regiune care reprezintă aproape 90% din producția mondială de ulei de măsline extra-virgin este una dintre cauze. "Spania, Grecia, Italia, Tunisia... au fost toate afectate. Iar în acest an ar putea fi și mai rău. Resursele de apă sunt extrem de scăzute", spune specialistul.

Acest fenomen a dus la creșterea prețurilor. "Uleiul de măsline extra-virgin obișnuit costa între 3 și 5 euro pe litru în supermarket. Acum este între 10 și 12 euro."

Astfel că a devenit mult mai ușor pentru escroci să-și vândă produsele, cu complicitatea restaurantelor care "știu ce cumpără", conform lui Servili.

"A existat întotdeauna o piață pentru uleiul de măsline fals. Dar acum devine mai puternică pentru că restaurantele nu vor să plătească prețurile actuale ale uleiului de măsline", a concluzionat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de măsline
aliment
pret