Un nou virus amenință tomatele din Franța după ce a lovit mai multe state europene

Un nou virus amenință tomatele din Franța după ce a lovit mai multe state europene
scris 4 feb 2020

Un virus deosebit de periculos amenință tomatele și ardeii din Franța după ce a afectat mai multe state mari producătoare de legume din Europa (Spania, Italia, Olanda, Grecia sau Marea Britanie) precum și Turcia, SUA și China, a anunțat marți Agenția pentru Alimentație, Sănătate, Securitate Profesională și de Sănătate din Franța (Anses), transmite Reuters.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) este inofensiv pentru oameni dar poate distruge culturi întregi de legume, indiferent dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri. Potrivit Anses, virusul poate fi transmis prin semințele, plantele sau fructele infectate, precum și prin simplul contact, și poate supraviețui o perioadă lungă de timp fără a-și pierde puterea de infectare, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Analiza mediului antreprenorial. Creștere la radieri, scădere la înmatriculări CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Analiza mediului antreprenorial. Creștere la radieri, scădere la înmatriculări

Agenția subliniază că, în prezent, nu există niciun tratament sau un soi rezistent la acest virus, care a apărut în Orientul Mijlociu în 2014 după care s-a răspândit în Europa în 2018.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) provoacă apariția unor pete galbene sau maro pe foi și deformarea fructelor, care nu mai pot fi astfel comercializate. Agenția recomandă distrugerea prin foc a tuturor plantelor care ar putea fi contaminate. De asemenea, Anses recomandă cultivatorilor de legume să cumpere doar semințe omologate și, dacă este posibil, din afara țărilor europene contaminate. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
tomate
virus
franta