VIDEO Prima News: Vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Verdețuri mai scumpe decât carnea

VIDEO Prima News: Vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Verdețuri mai scumpe decât carnea
scris 19 mar 2023

După o perioadă de post din ce în ce mai scumpă, vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Sunt estimările analiștilor economici, după publicarea inflației pe luna februarie. În topul scumpirilor conduc zahărul și cartofii. Urmate îndeaproape de unt, ouă și lapte. Adică toate cele necesare traiului de zi cu zi.

Suntem în plin post al Paștelui, oferta de produse proaspete de sezon este bogată. Problema vânzătorilor e că marfa se strică pe tarabă – oamenii cumpără mai puțin față de anul trecut, arată Prima News.

Polemică la San Francisco în urma unui vast plan de acordare a unor ”reparații” de 5 milioane dolari fiecărui afroamerican CITEȘTE ȘI Polemică la San Francisco în urma unui vast plan de acordare a unor ”reparații” de 5 milioane dolari fiecărui afroamerican

In ultimul an, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Aceștia au prețuri și cu 35 % mai mari față de martie anul trecut. În piețe, cartofii sunt la vânzare cu prețuri cuprinse între 3 și 5 lei kg, iar un sac de 5 kilograme de cartofi ajunge să coste și 20 de lei.

Și, de fapt, toate prețurile ingredientelor pentru mâncarea de post s-au dublat față de anul trecut. Un kilogram de urzici costă între 20 și 30 de lei. Spanacul se vinde între 6 și 10 lei. Salata este între 3 și 5 lei, iar ceapa începe de la 2 lei.

FOTO ANPC a intrat cu amenzi în mari piețe din București. \ CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a intrat cu amenzi în mari piețe din București. "Când mergi să cumperi de la piață, nu trebuie să participi la o cursă cu obstacole și peripeții."

Scumpiri găsim si la alimentele de bază. Zahăr, ulei și făină. Prețul zahărului a explodat în ultimul an, este mai mare și cu 63%, astfel că cel mai ieftin pachet de zahăr îl găsim la 9 lei, făina costă 7 lei, iar cea mai ieftină sticlă de ulei o găsim la 11 lei.

Plătim chiar dublu față de acum un an pentru brânză, lapte, unt și cașcaval. Cea mai ieftină brânză se vinde la 35 - 40 de lei, iar untul a ajuns să fie un produs de lux pentru mulți cumpărători. Este mai scump cu 47% față de februarie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente