Virusul pestei porcine africane, depistat în cârnat confiscat la Vama Halmeu, unde a fost găsit și salam contaminat

Virusul pestei porcine africane, depistat în cârnat confiscat la Vama Halmeu, unde a fost găsit și salam contaminat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2018

Virusul pestei porcine africane a fost depistat într-un tip de cârnat provenit din lotul de alimente confiscate săptămâna trecută de la un cetățean ucrainean în Vama Halmeu, unde a fost găsit și salam contaminat cu același virus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală (IDSA) - Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană (PPA) - a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs care făcea parte din lotul de alimente confiscate la Vama Halmeu, în data de 26 martie, scrie News.ro.

De această dată, este vorba despre o probă prelevată dintr-un tip de cârnat, produs în mod tradițional, confiscat de la un cetățean ucrainean.

”Examenele de laborator au pus în evidență, și în acest produs, prezența genomului viral al pestei porcine africane. În cadrul IDSA au mai fost analizate și alte probe prelevate din mezelurile confiscate, prezența virusului PPA fiind depistată, până în acest moment în două produse, salam și cârnat, produse în sistem tradițional, în casă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Compania elvețiană Clariant începe construcția unei fabrici de bioetanol în România, pe care o promite “emblematică”. Elvețienii au vrut ajutor de stat, Finanțele au refuzat CITEȘTE ȘI Compania elvețiană Clariant începe construcția unei fabrici de bioetanol în România, pe care o promite “emblematică”. Elvețienii au vrut ajutor de stat, Finanțele au refuzat

Autoritățile atrag atenția asupra pericolului reprezentat de această boală. ”Chiar dacă nu prezintă pericol pentru om, virusul are consecințe economice dezastruoase. Virusul PPA este foarte rezistent atât în mediu, cât și în produsele de origine animală și în furaje”, precizează ANSVSA.

Instituția reamintește că este în vigoare interdicția de introducere în țară a porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.) provenite din Republica Moldova și Ucraina.

”Această interdicție a fost încălcată, de curând, când, a fost identificat pe raza județului Brașov un transport cu produse alimentare de origine animală, fără caracter comercial, care se găseau în posesia unor turiști din Republica Moldova, care tranzitau teritoriul României către Italia”, se arată în comunicat, care precizează că a fost vorba de un transport de aproximativ 80 kilograme carne de porc, preparate din carne de porc și pasăre, fără elemente de identificare, obținute în gospodăriile proprii. Aceste produse au fost confiscate și incinerate.

Săptămâna trecută, virusul pestei porcine africane a fost descoperit într-o probă recoltată dintr-un salam confiscat de la un cetățean din Ucraina, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu (județul Satu-Mare).

Pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici și sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, respectiv poate rezista până la 3-6 luni în produsele din carne de porc.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
salam