Acționarii Nissan au respins propunerea de publicare a contractului cu Renault

Acționarii Nissan au respins propunerea de publicare a contractului cu Renault
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 28 iun 2022

Acționarii Nissan au respins propunerea ca Renault să fie declarat oficial companie-mamă, astfel încât să poată fi desecretizat acordul dintre cele două companii. Au aprobat în schimb distribuirea profitului, după trei ani de pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O propunere făcută Adunării Generale a Acționarilor de unul dintre acționari, care viza transparentizarea contractului dintre Nissan și Renault, a fost respinsă, deoarece propunerea cerea ca Renault să fie declarată societate-mamă, prin prisma pachetului de 43% din acțiuni deținute, statut care ar fi condus automat la obligativitatea desecretizării acordului încheiat de cele două companii, pentru înființarea Alianței, în urmă cu 23 de ani.

Acționarii Nissan s-au întâlnit în adunarea cu numărul 123, un număr impresionant care subliniază vechimea acestei companii, de aproape 90 de ani. Una dintre propuneri a fost distribuirea profitului către acționari, suma totală de 14,2 miliarde de yeni (aproximativ 100 milioane de euro), fiind aprobată. Suma nu este mare, dar marchează revenirea la profit, după ce în urmă cu un an Nissan înregistrase pentru al treilea an consecutiv o pierdere fiscală, respectiv 81 de miliarde yeni. Cel mai important este că revenirea la profitabilitate s-a făcut pe fondul scăderii veniturilor, ceea ce înseamnă că restructurarea din ultimii doi ani a dat rezultate. Renault, acționarul principal al Nissan, a anunțat o contribuție de 49 de milioane de euro la veniturile sale în urma profitului net obținut de compania japoneză, după ce suportase pierderi considerabile în anii anteriori.

Flotele de Dacia Spring ale companiilor de car-sharing din Europa cresc. Închiriere cu minutul, în Milano, Paris, Madrid și Lion, dar și la București CITEȘTE ȘI Flotele de Dacia Spring ale companiilor de car-sharing din Europa cresc. Închiriere cu minutul, în Milano, Paris, Madrid și Lion, dar și la București

Pentru anul viitor, Nissan estimează o creștere de 10 ori a profitului net, la 150 de miliarde yeni, adică peste 1 miliard de euro.

Discuțiile din AGA Nissan s-au mai derulat, după cum precizează compania, pe teme precum oportunitatea unor salarii și bonificații pentru directorii companiei, planurile companiei de vânzare a motorizărilor e-Power, îmbunătățirea prețului pe bursă, planurile Alianței cu Renault și Mitsubishi pe zona de vehicule electrice, acțiunile în instanță față de foștii directori (în special Carlos Ghosn). De asemenea, s-a ridicat problema investițiilor în baterii solid-state și cea a utilizării sportului pentru îmbunătățirea valorii companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
acord renault nissan
profit nissan