Acționarii Renault vor rămâne fără dividende în acest an, din cauza crizei coronavirus. La Volkswagen se discută aceeași soluție

Acționarii Renault vor rămâne fără dividende în acest an, din cauza crizei coronavirus. La Volkswagen se discută aceeași soluție
scris 10 apr 2020

Renault și Volkswagen vor să impună acționarilor reducerea sau eliminarea plății dividendelor în acest an, din cauza condițiilor de piață dificile. Board-ul Renault a votat deja această decizie, în timp ce la Volkswagen informațiile nu sunt deocamdată oficiale.

Directorii Renault au decis să nu mai propună acționarilor plata de dividende, pentru a folosi banii la redresarea companiei, care trece printr-o perioadă dificilă "în contextul epidemiei de coronavirus", potrivit unui anunț oficial. Mai mulți acționari și membri ai board-ului au cerut acest lucru, potrivit presei franceze, care susține că statul francez, în primul rând, dar și reprezentanții angajaților au solicitat să fie suspendată plata dividendelor către acționari. Inițial, propunerea către AGA era de 1,10 euro pe acțiune. A fost anunțată și data la care se va desfășura Adunarea Acționarilor, ce era programată inițial pe 24 aprilie.

Potrivit comunicatului transmis de companie, joi seara Consiliul de Administrație al Renault Group a votat să nu mai propună AGA distrbiuirea de dividende acționarilor companiei. Atât președintele Jean Dominique Senard, cât și CEO-ul interimar, Clotilde Delbos, vor renunța la 25% din salariu, similar cu ceilalți membri ai board-ului. Banii vor fi vărsați în fondul de solidaritate din care vor fi plătite salariile angajaților pe perioada șomajului tehnic. Renault a convenit deja cu angajații să constituie un fond de singuranță, din care să fie plătite integral salariile pe perioada șomajului tehnic. Valoarea acțiunilor a scăzut, în acest an, cu 56%. 

ULTIMA ORĂ Primul semn de revenire a economiei locale. Dacia va redeschide producția CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primul semn de revenire a economiei locale. Dacia va redeschide producția

La Volkswagen, este vorba despre o sumă uriașă, peste 3 miliarde de euro, aprobați inițial de consiliul de administrație pentru a fi plătiți sub formă de dividende către acționari. În acest caz informațiile privind această propunere nu sunt oficiale, dar mai multe publicații vorbesc despre faptul că familiile Porsche și Piech, care dețin mai mult de jumătate din VW AG, prin intermediul Porsche Holding SE, vor rămâne fără principala sursă de finanțare, dacă nu vor fi plătite dividendele în acest an. Propunerea board-ului a fost inițial de 6,50 euro pe acțiune.

Și Volkswagen și-a amânat adunarea generale ale acționarilor, care ar fi trebuit să se desfășoare în aprilie, pentru luna mai.

Mai multe companii auto au decis să suspende redistribuirea profitului din 2019 către acționari, total sau parțial, pentru a putea să-și finanțeze în continuare activitățile. În plus, o serie de constructori auto au decis să apeleze la credite, pentru a-și crea rezerve de cash în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende vw
dividende renault
actionari renault
coronavirus industria auto