Administrația Trump impune măsuri mai stricte zborurilor către SUA, dar nu generalizează interdicția laptopurilor

Administrația Trump impune măsuri mai stricte zborurilor către SUA, dar nu generalizează interdicția laptopurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2017

Administrația americană a decis să impună noi măsuri de securitate, mai stricte, zborurilor către Statele Unite, fără să generalizeze interdicția laptopurilor la bordul avioanelor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Noile măsuri impuse de Washington constau în controale ”mai stricte” asupra pasagerilor către Statele Unite și ”verificări sporite” ale aparaturii lor electronice, a anunțat secretarul Securității Interne John Kelly într-un discurs pe care l-a susținut în capitala americană.

În cazul în care companiile aeriene nu vor aplica aceste noi măsuri, ele vor fi nevoite să interzică laptopurile - și alte aparate electronice mai mari decât un telefon - nu doar în cabină, ci și în cală, scrie News.ro.

FOTO Concursul de Eleganță de la Sinaia a fost câștigat de un Cadillac V16, proaspăt intrat în Colecția Țiriac CITEȘTE ȘI FOTO Concursul de Eleganță de la Sinaia a fost câștigat de un Cadillac V16, proaspăt intrat în Colecția Țiriac

La 21 martie, invocând un risc de atentate, autoritățile americane le-au interzis pasagerilor provenind de pe zece aeroporturi - din țări arabe și Turcia - să transporte în cabină laptopuri, tablete și altă aparatură electronică.

Regatul Unit le-au urmat exemplul și au impus o măsură similară unui număr de șase țări.

Companiile aeriene și mulți pasageri se temeau că Statele Unite vor extinde această interdicție zborurilor provenind din Europa.

În schimb, Washingtonul a decis să impună noi măsuri de securitate companiilor și unui număr de 289 de aeroporturi de pe care pleacă zboruri către Statele Unite, a explicat Kelly.

În afară de controalele sporite asupra pasagerilor și aparaturii lor electronice, alte măsuri vizează să reducă riscul unui atentat comis de personal de pe aeroporturi sau din cadrul companiilor, a precizat el.

Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Departamentul pentru Securitate Internă, măsurile vizând interzicerea computerelor în cabină care vizează din martie zece aeroporturi vor fi ridicate dacă acestea aplică noile măsuri.

”Interdicția va fi ridicată dacă inspectori care verifică aceste locuri aplică în mod complet măsurile de securitate”, a precizat unul dintre ei sub protecția anonimatului.

”POLIȚIA DE FRONTIERĂ”

Aceiași oficiali au refuzat să facă vreo precizare cu privire la noile verificări la care urmează să fie supuși pasagerii și cu privire la calendarul aplicării acestor măsuri.

”Noi recomandăm ca pasagerii care preconizează să zboare către Statele Unite să rămână în contact strâns cu compania lor în săptămânile și lunile următoare”, a precizar o sursă. ”În anumite cazuri ei vor trebui să se pregătească pentru verificări sporite”, a precizat această sursă.

Oficialii citați au anunțat că măsurile nu sunt uniforme, ci sunt impuse în funcție de aeroport. ”Ele depind de amenințarea și de informațiile pe care le avem noi”, a precizat reprezentantul de rang înalt care a făcut declarații sub acoperirea anonimatului.

Potrivit lui Kelly, Statele Unite vor căuta să convingă și mai multe țări să accepte prezența unor posturi avansate ale Poliției de frontieră americane pe aeroporturile lor.

Acești polițiști pot să efectueze înaintea îmbarcării controale de intrare în Statele Unite și să respingă pasageri înainte de îmbarcare.

Cincisprezece posturi avansate de acest tip există deja în șase țări - inclusiv în Canada, Irlanda și Emiratele Arabe Unite (EAU) -, însă unele țări se opun acestor măsuri din motive de suveranitate.

Secretarul american al Securității Interne și-a exprimat speranța ca alte țări să ceară măsuri de control sporit.

”Dacă nu ne consolidăm toate normele de securitate, teroriștii, care consideră transportul aerian drept o țintă ideală, vor găsi și vor ataca veriga slabă”, a spus el.

Perspectiva unei generalizări a interdicției laptopurilor la bordul avioanelor îngrijora sectorul aerian.

Directorul general al IATA Alexandre de Juniac a evocat în iunie ”pierderi de productivitate” în cazul pasagerilor împiedicați să lucreze la bord, estimate la 180 de milioane de dolari de an pe an în forma actuală a interdicției și de 1,2 miliarde de dolari în cazul unei extinderi a acesteia la zborurile dintre Europa și Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
zboruri
laptopuri