Air India a plasat comenzi record pentru aproximativ 500 de avioane noi Boeing și Airbus

Air India a plasat comenzi record pentru aproximativ 500 de avioane noi Boeing și Airbus
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Air India a plasat comenzi record pentru aproximativ 500 de avioane noi Boeing și Airbus, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari la prețuri de listă, în ceea ce ar putea deveni cea mai mare achiziție de aeronave a oricărei companii aeriene, în timp ce încearcă să se reinventeze sub conducerea noilor proprietari, au declarat pentru Reuters surse din industrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordul, împărțit în mod egal între Airbus și Boeing, a fost anunțat pentru prima dată de Reuters în decembrie și ar putea fi anunțat în sfârșit oficial în această săptămână, au spus sursele.

VIDEO & FOTO Primul test-drive cu noua Dacia Jogger Hybrid: consum de diesel și prețuri de Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Primul test-drive cu noua Dacia Jogger Hybrid: consum de diesel și prețuri de Duster

Air India a convenit să achiziționeze 250 de avioane Airbus, împărțite între 210 A320neo, cu un singur culoar, și 40 A350 cu corp larg și 220 de avioane Boeing, inclusiv 190 dintre avioanele sale 737 MAX cu corp îngust, 20 787 cu corp larg și 10 777X, scrie News.ro.

În timp ce Airbus și Air India au semnat acordul vineri, Boeing a convenit acordul cu compania aeriană pe 27 ianuarie, o dată care marchează un an de când Tata și-a redobândit proprietatea asupra fostului transportator de stat, au declarat surse pentru Reuters.

Airbus a refuzat să comenteze. Air India nu a răspuns imediat unui e-mail în care i se solicitau comentarii în afara orelor normale de lucru.

Într-o notă adresată angajaților din 27 ianuarie, compania aeriană a spus că ”finalizează o comandă istorică pentru aeronave noi”.

Comanda reflectă strategia Air India de a-și moderniza flota învechită și de a recaptura o parte solidă a călătoriilor între marea diasporă a Indiei și orașe precum Delhi și Mumbai, dominate în principal de rivalii din Golf, precum Emirates, cu avioanele sale tinere. Â

Acordul pentru 400 de avioane cu corpuri înguste va permite, de asemenea, Air India să câștige o cotă mai mare din traficul internațional regional și din piața internă, dând o luptă pe ambele fronturi cu IndiGo.

În timp ce numărul avioanelor Airbus este puțin mai mic decât cel de 275 preconizat inițial, sursele nu au exclus o previziune a Air India pentru achiziții suplimentare sau închiriere la un moment ulterior.

Nu a fost imediat clar în ce măsură numerele din acord includ opțiuni care ar putea modifica valoarea totală, atunci când vor fi primite comenzile finale.

Comanda record își propune să plaseze Air India în liga marilor companii aeriene globale și să o transforme într-un client influent pentru producătorii de avioane și furnizori, într-un moment în care piața sa de origine înregistrează o creștere puternică a călătoriilor post-Covid-19.

Air India, cu mascota sa maharajah, a fost cândva cunoscută pentru avioanele sale bogat decorate și serviciile excelente, dar reputația sa a scăzut la mijlocul anilor 2000, odată cu creșterea problemelor financiare. Sub noii săi proprietari, compania aeriană caută să-și restabilească reputația în țară și în străinătate ca transportator istoric, cu servicii impecabile și avioane de clasă mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
avioane
air india