Alpine, brandul premiu al Renault, a prezentat în premieră un nou model electric, care extinde gama la trei automobile. A390, prezentat în cadrul Salonului Auto din Paris sub forma unui concept, a fost dezvoltat pe aceeași platformă cu SUV-ul Renault Scenic.
Alpine, o marcă născută în urmă cu circa 70 de ani și readusă la viață de Renault în urmă cu șapte ani, mizează pe un nou SUV coupe complet electric, pentru a atrage mai mulți clienți și pentru a-și crește vânzările.
Momentul nu este unul fericit pentru mașinile electrice, dar creșterile din acest început de an pot oferi speranțe noului model, care împarte platforma tehnică și o bună parte din componente cu primul SUV electric al Renault, Scenic, dar și cu SUV-ul Nissan Ariya.
Alpine A390 are dimensiuni ceva mai mari decât celelalte două modele, cu o lungime de 4,61 metri, 1,88 metri lățime și 1,53 metri înălțime, fiind un competitor direct, cel puțin în teorie, cu Porsche Macan (4,78 metri), după cum au declarat reprezentanții mărcii, și cu Tesla Model Y (4,75 metri), având un ampatament de 2,7 metri, mult inferior celor două modele, ceea ce înseamnă că beneficiază de un spațiu mai mic la interior.

De fapt, conform dimensiunilor, unul dintre principalii competitori este Audi Q4 e-tron, care are 4,58 metri lungime, și de asemenea Cupra Tavsacan, cu 4,64 metri.
Față de Renault Scenic, Alpine A390 vine cu motorizări mult mai puternice, așa cum s-a întâmplat și în cazul Renault 5 – Alpine A290. Prezentarea noului model vorbește despre trei motoare, care sunt amplasate pe cele două punți. De fapt, vor fi oferite două versiuni de motorizare: GT va avea 400 CP, iar GTS va urca până la 470 CP.
Bineînțeles că denumirile versiunilor au fost preluate cu bună știință de la Porsche, marca pe care Alpine încearcă să o concureze pe segmentul de mașini sport, dar rămâne de văzut dacă și performanțele vor fi similare.
Deși mărcile premium, inclusiv Porsche pe Macan, dar și cele de volum, cum sunt Hyundai sau brandurile din China, au trecut deja la arhitecturi pe 800 de volți, A390 rămâne dependentă de trăsăturile platformei CMF-CDEV, dezvoltată împreună cu Nissan, care nu permite decât 400 de volți.

Acest detaliu limitează în primul rând viteza de încărcare a bateriei, la 190 kW, timpul de încărcare fiind, implicit, dublu. Bateria instalată pe A390 are 89 kWh, iar autonomia declarată este de 550 km.
Cele două versiuni Alpine vor avea prețuri care trimit imediat în segmentul premium, cu 65.000 de euro pentru versiunea GT și 76.000 de euro pentru GTS, dar acestea vor fi anunțate pentru fiecare piață la momentul startului comenzilor.

Șeful Renault Group, Luca de Meo, confirmă faptul că Alpine are un program ambițios de lansări, pentru următorii cinci ani: „Cineva a spus că viața începe la 70 de ani: acesta ar putea fi cazul pentru Alpine odată cu sosirea acestui al doilea model din Dream Garage, printre cele șapte modele electrice așteptate până în 2030. În 2025, Alpine A390 reamintește lumii că sufletul contează mai mult decât software-ul.
Pentru un iubitor de mașini ca mine este greu să-și imagineze ceva mai interesant decât să reînvie un brand legendar și să-l proiectezi în noi teritorii, arătând că rețeta originală este mai relevantă ca niciodată”.
Alpine a vândut în 2024 un volum de numai 3.800 de automobile, în crește cu 6 procente față de 2023, iar în primele patru luni ale acestui an a avut o creștere și mai mare, dublându-și practic vânzările de anul trecut, cu aproape 3.000 de unități.
Porsche, rivalul declarat al Alpine, a vândut anul trecut doar pe piața din Europa, 80.000 de automobile, iar în primele patru luni ale acestui an a livrat 33.500 de vehicule.