Una dintre companiile investigate de Consiliul Concurenței privind posibile înțelegeri între șase companii auto și membrii rețelelor de dealeri, BMW România, a transmis pentru Profit.ro că la sediul companiei a fost efectuat un control. Compania intenționează să coopereze cu reprezentanții Consiliului.
O investigație a Consiliului Concurenței efectuate la șase importatori auto a urmărit să stabilească dacă între aceștia a avut loc o înțelegere privind piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor.
Autoritatea susține că deține indicii care arată că înțelegerea celor șase companii cu rețelele de dealeri ar putea să restricționeze accesul altor unități, din afara rețelei autorizate, precum și a unor distribuitori de piese de schimb neoriginale, să poată să realizeze operații de reparații, întreținere a autovehiculelor respectivelor mărci.

Este vorba despre BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL.
Mărcile pe care le vând aceștia acoperă aproximativ 70% din parcul auto al României, potrivit Consiliului Concurenței: Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo.
Acuzațiile Consiliului Concurenței susțin că anumite prevederi contractuale dintre vânzătorul de automobile noi și clienți ar putea determina proprietarii să realizeze operațiuni de întreținere a autovehiculelor și anumite lucrări de reparare a acestora, care nu sunt acoperite de garanție, doar în rețeaua autorizată a importatorilor și/sau folosind doar piese de schimb de origine, sub sancțiunea pierderii garanției autovehiculului.
BMW România este prima companie dintre cele verificate care confirmă investigația. "BMW confirmă că oficiali reprezentanți ai Consiliului Concurenței au efectuat un control la sediul companiei, ca parte a unei analize mai ample a pieței de servicii post-vânzare a industriei auto din România. Compania cooperează în totalitate cu autoritatea. Deoarece investigația este în desfășurare, BMW România nu poate oferi detalii suplimentare în acest moment”, a transmis compania pentru Profit.ro.

Consiliul Concurenței a precizat că investigația nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Dacă acuzațiile vor fi dovedite, amenzile pot merge până la 10% din cifra de afaceri.
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro de la unii dintre dealerii acestor companii, limitările companiilor auto sunt impuse clienților doar în privința conformității componentelor reparate sau înlocuite în unități neautorizate, asta însemnând că niciun client nu este restricționat să repare vehiculul aflat în garanție, cu condiția ca piesele utilizate să fie omologate și conforme, iar unitatea service să fie autorizată.