Aplicație care măsoară starea tehnică a drumurilor, realizată de o universitate italiană, lansată în România la Galați

Aplicație care măsoară starea tehnică a drumurilor, realizată de o universitate italiană, lansată în România la Galați
scris 12 dec 2017

O aplicație care măsoară starea tehnică a drumurilor a fost lansată, marți, pentru prima dată în România, la Galați, de reprezentanți ai Universității Urbino din Italia, cu ajutorul aplicației putând fi furnizate informații privind existența de gropi sau denivelări ale șoselelor parcurse de șoferii utilizatori. Pe baza informațiilor, autoritățile pot concepe strategii pentru întreținere și refacerea străzilor.

Aplicația, denumită, SmartRoadSense, a fost prezentată, marți, la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, eveniment la care au participat reprezentanți ai Universității Urbino din Italia, ai instituției de învățâmând din Galați și studenți, scrie News.ro.

Cu ajutorul aplicației, care se instalează de către șoferi pe telefonul mobil, se pot transmite informații care formează o hartă și care măsoară starea tehnică a structurii rutiere stradale prin vibrațiile transmise în timp real în momentul conducerii vehiculului.

Aceste informații sunt prelucrate de softul Smart Road Sense, realizat de Universitatea de informatică din Urbino.

"Dorim să implicăm publicul, cetățenii, să contribuie la sustenabilitatea drumurilor și infrastructurii drumurilor. Așa că, luăm avantajul telefoanelor inteligente care conțin diferiți senzori cum este accelerometrul și pot simți vibrațiile mașinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri, fără intervenția utilizatorilor prin această aplicație. Datele sunt colectatate în anonimat și sunt adunate într-un server și sunt calculate și studiate pentru a îmbunătți infrastructura șoselelor", a spus Alessandro Bogliolo, profesor și coordonator al proiectului SmartRoadSens de la Universitatea Urbino din Italia.

VIDEO Prețurile gazelor urcă la maximul ultimilor 8 ani în Europa, după o explozie la terminalul Baumgarten din Austria, la care OMW este acționar majoritar CITEȘTE ȘI VIDEO Prețurile gazelor urcă la maximul ultimilor 8 ani în Europa, după o explozie la terminalul Baumgarten din Austria, la care OMW este acționar majoritar

Aplicația este gratuită, poate fi descărcată de orice persoană, astfel încât autoritățile pot concepe strategii pentru întreținere și refacere a străzilor.

"Informațiile sunt deschise pentru toată lumea, sunt accesibile pentru toată lumea, poate să le acceseze orice cetățean, sunt deschise publicului, precum și instituțiilor publice. Noi nu putem acționa să începem reparația infrastructurii, acestea sunt targetul. De asemenea, aceste instituții pot invita cetățenii să colecteze informații, dar chiar și angajații proprii pot începe monitorizări. Diferența față de alte aplicație este că de obicei aplicațiile oferă oameilor șansa de a se plânge anumite lucruri, dar această plicație măsoară practic toate denivelările, problemele din infrastructură, alte aplicații doar semnalizează; această aplicație și măsoară și transmite mai departe informațiile", a mai spus Alessandro Bogliolo.

Deși aplicația poate fi utilă autorităților, niciun reprezentant al acestora nu a fost prezent la evenimentul de lansare a aplicației în România.

"Este un fapt unic în cadrul universității noastre, suntem cu adevărat încântați să găzduim acest eveniment și sperăm că în sfârșit o aplicație de cercetare va avea și finalitate prin punere în practică, mai ales pentru monitorizarea stării drumurilor, cel puțin din orașul Galați, dacă nu și din județ, colaboratorii universității, atât cei din Italia, cât și ceilalți membri ai proiectului, au fost deja și au înștiințat primăriile din județul Galați. Primăriile au fost invitate să participe la acest eveniment și sperăm că vom începe o colaboare prin punerea în aplicare a acestei
aplicații, momentan niciun reprezentant al primăriilor anunțate nu este prezent din diverse motive", a spus Vlad Ciprian, conferențiar în cadul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

viewscnt
Afla mai multe despre
aplicatie
drumuri. gropi