Avertisment: Brexit, fenomenul aviatic "Cenușăreasa". Ce se va întâmpla cu pasagerii britanici care își vor pierde statutul de cetățeni UE în zbor spre București?

Avertisment: Brexit, fenomenul aviatic "Cenușăreasa". Ce se va întâmpla cu pasagerii britanici care își vor pierde statutul de cetățeni UE în zbor spre București?
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 sep 2018

Cu 7 luni înainte de data oficială la care Marea Britanie este programată să părăsească Uniunea Europeană, publicația The Independent a identificat un număr de 10 așa-numite "zboruri Cenușăreasa". Aeronavele civile respective vor decola de pe 5 aeroporturi britanice în seara zilei de 29 martie 2019, moment în care UK va fi încă membră a UE. Însă vor ajunge la destinații după ora oficială a Brexitului, iar una dintre aceste destinații este Bucureștiul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timpul călătoriilor, la ora Europei Centrale 00.00, aceste zboruri vor înceta să reprezinte servicii intra-UE, reglementate de acordul internațional Open Skies, și vor deveni zbouri extracomunitare.

Pasagerii cu pașapoarte britanice vor urca la bordul aeronavelor pe aeroporturile Heathrow, Gatwick, Luton, Doncaster și Liverpool având statut de cetățeni UE, însă la aterizare ar putea fi clasificați ca "cetățeni ai unor state terțe", fără drept automat de acces în UE și cu riscul de a fi supuși unor controale vamale stricte.

VIDEO & FOTO Noul SUV Arkana, dezvoltat pe platforma Dacia Duster, a fost prezentat la Moscova CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Noul SUV Arkana, dezvoltat pe platforma Dacia Duster, a fost prezentat la Moscova

Printre cei care s-ar putea afla în această situație se vor număra și cetățenii britanici pasageri ai zborului Londra (Gatwick) – București al companiei aeriene Wizz Air, programat să aterizeze pe Henri Coandă Otopeni în data de 30 martie 2019 la ora GMT 12.55 (14.55 ora României).

Reprezentanții International Airlines Group, cel mai mare de profil din lume, au declarat pentru The Independent că sunt convinși că, până la momentul Brexitului, între UE și Marea Britanie va exista un "acord comprehensiv" privind liberalizarea transportului aerian.

Pe de altă parte, însă, cei ai companiei Ryanair i-au avertizat pe investitori cu privire la "posibilitatea explicită" ca zborurile între Marea Britanie și UE "să fie blocate la sol pe o perioadă de timp nedefinită" din momentul intrării în vigoare a ieșirii UK din Uniune.

Populația României a scăzut cu 120.700 de persoane anul trecut, din cauza declinului demografic și a emigrației CITEȘTE ȘI Populația României a scăzut cu 120.700 de persoane anul trecut, din cauza declinului demografic și a emigrației

Poziția oficială a Guvernului britanic este că și în cazul în care ieșirea UK din UE se va produce fără un acord cu Uniunea, zborurile între cele două jurisdicții vor continua să funcționeze normal, deși în prezent nu există nicio bază legală care să asigure acest lucru, scrie publicația britanică.

În sens invers, The Independent a identificat deocamdată 6 zboruri care ar urma să decoleze de pe aeroporturi din UE pe 29 martie 2019, înainte de Brexit, și să aterizeze în Marea Britanie după ieșirea acesteia din UE. Niciuna dintre aceste curse nu are ca punct de plecare Bucureștiul.

Cel mai probabil, pasagerii acestor zboruri vor fi supuși controlului vamal pe aeroporturile britanice și le vor fi impuse limite stricte în ceea ce privește cantitățile de bunuri pe care le vor putea introduce în UK, în special în ceea ce privește alcoolul și produsele din tutun.

"Ne vom folosi de oportunitatea Brexitului pentru a reprelua controlul asupra granițelor noastre și pentru a întări controlul la frontiere. Luăm în considerare un spectru de opțiuni cu privire la viitorul nostru sistem de imigrare, mai multe detalii urmând să fie puse la punct anul acesta", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului de la Londra.

Lista zborurilor "Cenușăreasa" identificate de The Independent, 29/30 martie 2019 (ora de aterizare GMT)

1. Heathrow-Atena, British Airways, 11.05 PM

2. Heathrow-Stockholm, SAS, 11.30 PM

3. Luton-Budapesta, Wizz Air, 11.30 PM

4. Heathrow-Malta, Air Malta, 11.40 PM

5. Luton-Gdansk, Wizz Air, 11.45 PM

6. Liverpool-Gdansk, Wizz Air, 12.10 AM

7. Doncaster-Wroclaw, Wizz Air, 12.20 AM

8. Gatwick-București, Wizz Air, 12.55 AM

9. Luton-Vilnius, Wizz Air, 12.55 AM

10. Heathrow-Atena, Aegean, 1.50 AM

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie
uniunea europeana
ue
uk
curse aeriene
aeroporturi
aeronave
zboruri
decolare
aterizare
zboruri uk
wizz air
aeroportul henri coanda