Avocatul Poporului spune că situația privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar poate fi rezolvată de Parlament, prin armonizarea legislației, sau de o instanță de judecată

Avocatul Poporului spune că situația privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar poate fi rezolvată de Parlament, prin armonizarea legislației, sau de o instanță de judecată
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2019

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că își menține poziția cu privire la interpretarea pe care instituția a făcut-o în legătură cu ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Capitală, și anume aceea că Poliția Locală nu poate fi considerată agent constatator. Weber arată că Parlamentul, prin armonizarea legislației în astfel de situații, sau o instanță de judecată ar putea rezolva acest caz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În continuare credem că avem dreptate în interpretarea pe care o facem. Reglementările în România se fac cum se fac, de multe ori ce face stânga nu știe dreapta. (...) E adevărat că legea Poliției Locale așa, cumva pe ușa laterală, spune că Poliția poate să ridice și poate să facă, dar niciodată în legislația privind contravențiile polițistul local nu-i considerat agent constatator", a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, Weber, potrivit News.ro.

Avocatul Poporului a spus că instituția are o interpretare a unui "ansamblu normativ”, dar că instanța de judecată trebuie să decidă cu privire la acest subiect.

Firea, o nouă decizie: \'\'Ziua fără autoturisme\'\' în București CITEȘTE ȘI Firea, o nouă decizie: ''Ziua fără autoturisme'' în București

"În final, ca să vezi care e interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanță de judecată, pentru că totuși numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aia am cerut noi prefectului să sesizeze instanța de judecată. Dacă prefectul nu o face și dacă o persoană particulară, la un moment dat, sau nu neapărat particulară, oricine, că poate să fie și o instituție, se va trezi în situația în care mașina să-i fie ridicată de Poliția Locală, va putea să facă sesizare la instanța de judecată sau să ne sesizeze pe noi", a mai spus Weber.

Aceasta a precizat că "Parlamentul poate foarte simplu să rezolve acest lucru făcând o armonizare legislativă din care toată lumea să înțeleagă foarte clar despre ce este vorba".

Mașinile parcate neregulamentar pe principalele artere ale Capitalei sunt ridicate începând de luni, iar șoferii vor plăti cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera autovehiculele. Avocatul Poporului a cerut prefectului de București să atace în contencios hotărârea Consiliului General pe această temă, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de polițiștii rutieri. În replică, primarul general Gabriela Firea a spus că „Instituția Avocatul Poporului tinde să devină avocatul nesimțirii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
avocatul poporului
renate weber