China a anunțat că „își rezervă dreptul” de a depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), după ce Uniunea Europeană a anunțat suprataxarea vehiculelor electrice chinezești, potrivit agenției AFPP.
„China își rezervă dreptul de a depune o plângere la OMC și de a lua toate măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile și interesele companiilor chineze”, a declarat He Yadong, purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului, în cadrul unui briefing de presă.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Miercuri, Bruxellesul a anunțat taxe vamale suplimentare de până la 38% pentru importurile de vehicule electrice chinezești în UE, încercând totodată să evite un război comercial cu Beijingul, acuzat că își favorizează în mod ilegal producătorii, scrie G4Media.ro
Până în prezent, vehiculele fabricate în uzinele chineze erau taxate cu o rată de 10% în UE.
Bruxelles intenționează să adauge taxe compensatorii de 17,4% pentru producătorul chinez BYD, 20% pentru Geely și 38,1% pentru SAIC, după aproape nouă luni de investigații.
În cazul celorlalți producători, ar trebui să se aplice o taxă medie de 21%. Suma va varia în funcție de nivelul subvențiilor publice primite.
Beijingul a declarat joi că nu există niciun „temei faptic sau juridic” pentru o astfel de decizie.
„Această măsură nu numai că dăunează drepturilor și intereselor legale ale industriei chineze de vehicule electrice (…), dar va distorsiona și lanțurile de producție și de aprovizionare din întreaga lume, inclusiv din Uniunea Europeană”, a declarat He Yadong.
„Acțiunile UE sunt suspectate de încălcarea normelor OMC și constituie un comportament protecționist pur și simplu”, a adăugat el.