Cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România, deblocată după o serie de contestații

Cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România, deblocată după o serie de contestații
scris 9 nov 2021

Cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România - până la circa 1,2 miliarde de euro pentru proiectarea și construcția a 37,4 km pe autostrada A1 Sibiu - Pitești (Lotul 3 Tigveni - Cornetu) a fost deblocată după o serie de contestații, iar Compania de Autostrăzi a prelungit termenul de depunere a ofertelor până pe 22 ianuarie 2022. La această licitație lansată din septembrie 2020 s-au calificat în final șase asocieri de firme pentru a depune oferte, însă procedura s-a împotmolit în contestații.

„CNAIR a câștigat definitiv și irevocabil procesul cu cei care au contestat procedura de achiziție pentru Secțiunea III a Autostrăzii Sibiu-Pitești, Cornetu – Tigveni. Noul termen pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 20 ianuarie 2022”, a anunțat secretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

CNAIR spune că prin prelungirea termenelor se „va permite ca perioada pentru depunerea ofertelor să fie proporțională cu volumul de informații suplimentare care vor fi aduse la cunostință operatorilor economici prin Clarificările care urmează să fie publicate. De asemenea, prin această prelungire, CNAIR SA are în vedere asigurarea unei competitivități și a unei maturități a ofertelor ce vor fi depuse, raportat la complexitatea obiectivului de investiție”, scrie Hotnews.ro

Decizia de prelungire a perioadei de formulare a ofertei vine după ce, pe lotul montan adiacent - Lotul 2 de la Cornetu la Boița - CNAIR nu a mai decis să prelungească termenele, iar în final doar o singură companie din Turcia a depus o ofertă.

Șase firme și asocieri, calificate pentru a depune ofertă pentru A1 Sibiu - Pitești, Lotul 3

La licitația pentru Lotul 3 Cornetu - Tigveni inițial s-au arătat interesate 15 asocieri de firme, o bună parte din China, însă ofertele firmelor din China au fost în cele din urmă descalificate ca urmare a modificării legislației prin care firmele din China sunt excluse de la licitațiile proiectelor de infrastructură.

În cele din urmă în luna iunie au fost anunțat cele șase firme sau asocieri care s-au calificat pentru depunerea ofertelor:

  • Asocierea MAKYOL INSAAT + OZALTIN INSAAT
  • Asocierea MAPA INSAAT + CENGIZ INSAAT
  • Asocierea AKTOR + RIZZANI DE ECCHER
  • Asocierea STRABAG + ACCIONA CONSTRUCCION
  • IMPRESA PIZZAROTTI
  • Asocierea ASTALDI SPA + TANCRAD SRL
Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

O firmă din Turcia, necalificată, a contestat însă decizia și, deși inițial CNSC i-a dat dreptate parțial, speța a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel, care recent au decis să respingă situația, deblocând practic licitația.

Conform licitației CNAIR publicate în SEAP realizarea celor 37,4 km de autostradă de la Tigveni la Cornetu presupune o valoare estimată între 5.324.779.469,00 și 5.807.870.404,00 lei fără TVA.

CNAIR dă punctaje diferite constructorilor care oferă timpi de proiectare și execuție mai mici pornind de la maximul de 77 de luni.

Conform procedurii, se dau puncte cu cât constructorul ofertează o durată mai mică, dar nu se acceptă o perioadă de proiectare mai mică de 12 luni și nici o perioadă de execuție a lucrărilor mai mică de 45 de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sibiu - pitești
autostrada