Cererile de înscriere în Programul Rabla Clasic și Rabla Plus pot fi depuse începând de astăzi

Cererile de înscriere în Programul Rabla Clasic și Rabla Plus pot fi depuse începând de astăzi
scris 12 apr 2019

Ministerul Mediului a lansat cea de-a XV-a ediție a Programului Rabla Clasic, cu un buget alocat de 320 de milioane de lei, și cea de-a a IV-a ediție a Programului Rabla Plus, pentru care s-au alocat 93 de milioane lei. Cererile de înscriere în cele două programe pot fi depuse începând de vineri la producătorii validați.

Potrivit Ministerului Mediului, începând de vineri, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Tot de vineri, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu, scrie News.ro.

Ministrul Transporturilor, vizat într-un dosar penal privind angajări la Tarom. Cuc: Încep să deranjez. Au vrut să ne ia Tarom-ul. Dacă ăsta-i prețul, plătim orice CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor, vizat într-un dosar penal privind angajări la Tarom. Cuc: Încep să deranjez. Au vrut să ne ia Tarom-ul. Dacă ăsta-i prețul, plătim orice

Prin Programul Rabla Clasic, aflat deja la a 15-a ediție, au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante și au fost achiziționate peste 300.000 de mașini noi, care poluează mai puțin.

În 2019, suma alocată este de peste 320 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Totodată, a fost lansat Programul Rabla Plus, aflat la a IV-a ediție. În anul 2016, programul a demarat cu 150 de unități vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de mașini - 10.000 de euro.

Urmare a acestui fapt, în anul 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere.
Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea acestui program este de 93 milioane lei.

De asemenea, pentru a stimula achiziția vehiculelor electrice, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează, cu 90 de milioane de lei, achiziția și instalarea de stații de încărcare performante în municipiile reședință de județ.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla
rabla clasic
itp