Compania de stat strategică Romaero, decisă să intre în insolvență, încearcă a 8-a oară la rând să scoată bani de capital de lucru de la acționarii săi minoritari privați

Compania de stat strategică Romaero, decisă să intre în insolvență, încearcă a 8-a oară la rând să scoată bani de capital de lucru de la acționarii săi minoritari privați
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 dec 2023

Compania de stat strategică de apărare Romaero, controlată de Ministerul Economiei și listată la Bursa de Valori București (BVB), care a anunțat oficial foarte recent că intenționează să intre în insolvență, încearcă din nou să scoată bani de capital de lucru și investiții de la acționarii săi minoritari privați, cele 7 tentative anterioare soldându-se cu eșecuri, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul de Administrație al societății a convocat din nou AGA, pentru a se pronunța asupra unei propuneri de majorare a capitalului social al Romaero.

Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Care este nemulțumirea angajaților din sistem CITEȘTE ȘI Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Care este nemulțumirea angajaților din sistem

Principalii acționari sunt Ministerul Economiei (56,71%), SIF Muntenia (23,24%) și Fondul Proprietatea (18,88%).

Propunerea vizează majorarea capitalului Romaero cu până la 34,426 milioane lei, din care 19,525 milioane lei ar reprezenta conversia în acțiuni a finanțărilor bugetare pentru investiții acordate companiei de către Ministerul Economiei în anii 2019 și 2020.

Guvernul israelian acordă Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Guvernul israelian acordă Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari

Astfel, pentru a-și conserva actualele cote procentuale de deținere, acționarii minoritari ar trebui să scoată cumulat din buzunar peste 14,9 milioane lei.

Problema este că, din 2021 și până în prezent, Romaero a mai convocat AGA exact în același scop de nu mai puțin de 7 ori, fără succes. La niciuna dintre aceste ședințe AGA nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de actul constitutiv pentru decizii de majorare a capitalului, de două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți sau reprezentați.

FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu CITEȘTE ȘI FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu

Legislația în vigoare a industriei naționale de apărare stipulează că, pentru realizarea investițiilor necesare asigurării protecției intereselor esențiale de securitate națională a României, operatorii economici din industria de apărare pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort. ″La finalizarea investiției cu sumele alocate de la bugetul de stat, (…) se majorează cota capitalului social deținută de stat la operatorii economici″, scrie în lege.

Romaero a anunțat foarte recent că intenționează să intre în insolvență, după ce a fost obligată de judecători, cu posibilitate de recurs, să plătească despăgubiri uriașe unui om de afaceri care ceruse transformarea unui avion Boeing, în urmă cu mai bine de 15 ani.

Compania, care a fost executată silit și de Hidroelectrica pentru restanțe la plata facturilor de curent, a terminat primul semestru al anului cu pierderi de peste 42 milioane lei, cu 59% mai mari decât în perioada similară din 2022, la venituri totale de 54,2 milioane lei, în scădere cu 4,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero insolvență
romaero majorare de capital
romaero pierderi
romaero investiții