Concurența amendează cu peste 1 milion euro companii care deszăpezesc drumurile. "Modul de organizare a licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor facilitează înțelegerile!"

Concurența amendează cu peste 1 milion euro companii care deszăpezesc drumurile. "Modul de organizare a licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor facilitează înțelegerile!"
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2019

Consiliul Concurenței consideră că trebuie îmbunătățită modalitatea concretă de organizare a licitațiilor pentru serviciile de întreținere a dumurilor pe timp de iarnă (deszăpezire), astfel încât să fie eliminată orice posibilitate de trucare a acestora prin înțelegeri între participanți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, Autoritatea de Concurență solicită Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) să evite, pe cât posibil, situațiile în care se ajunge la negocieri cu participanții la licitații, având în vedere că de cele mai multe ori, în aceste cazuri, prețurile de atribuire sunt mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitația deschisă.

Ca urmare, CNAIR trebuie să inițieze organizarea licitațiilor deschise cu mai mult timp înainte, ceea ce ar permite derularea tuturor etapelor procedurii și nu s-ar ajunge în situația de a invoca caracterul de urgență al atribuirii serviciilor (cum e în cazul serviciilor de dezăpezire), ceea ce ar impune trecere direct în faza de negociere.

Volkswagen va plăti în Australia o amendă de 87 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Volkswagen va plăti în Australia o amendă de 87 de milioane de dolari

În același timp, CNAIR trebuie dă adopte o serie de măsuri pentru a reduce gradul de contestare a a licitațiilor, având în vedere că, în urma contestațiilor, se suspendă procedurile, procesul de atribuire a serviciilor întârziind foarte mult. Acest lucru conduce la invocarea caracterului de urgență și, implicit, demararea procedurilor de negociere directă.

Consiliul Concurenței solicită CNAIR să adopte o serie de măsuri prin care să se asigure respectarea principiilor concurențiale în cadrul procedurilor de licitație și care să nu faciliteze realizarea unei înțelegeri între participanții la licitații . Astfel, trebuie evitată prezența simultană a companiilor participante la sediul autorității pe parcursul derulării procedurilor de negociere prin stabilirea unor intervale orare diferite pentru ședințele de negociere cu ofertanții, negocierea tuturor ofertelor depuse de o o companie în cadrul intervalului respectiv. În același timp, Autoritatea de Concurență susține că Formularul de ofertă finală, document care se completează de către ofertant ulterior ședinței de negociere și care reflectă valoarea finală a ofertei financiare, nu trebuie completat în prezența companiilor concurente.

Aceste solicitări ale Consiliului Concurenței au rezultat în urma finalizării investigației privind trucarea unor licitații organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 și 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreținere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naționale și autostrăzilor aflate în administrarea Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj.

În cadrul investigației, Consiliul Concureței a sancționat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construției de drumuri și autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5.042.540 lei (aproximativ 1,1 milioane euro)

Autoritatea de Concurență a constatat că licitațiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestațiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere.

Clever Taxi intră în două noi orașe CITEȘTE ȘI Clever Taxi intră în două noi orașe

Deși companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitație deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaților, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurențiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea s-a derulat fără ca participanții să se concureze efectiv.

„În această situație, companiile au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotație, fiecare dintre cele patru companii, câștigând cel puțin un contract, la prețuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitația deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezența simultană a ofertanților la sediul autorității contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Sancțiunile au fost aplicate, astfel:

  • Diferit SRL - 2,755,562 lei
  • Selina SRL 1,329,936 lei;
  • Athos Com SRL - 922,741 lei;
  • Ritorsa Trans SRL - 34,301 lei.
viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
deszapezire