Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la service-uri auto și Uniqa Asigurări. Suspiciuni de coordonare

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la service-uri auto și Uniqa Asigurări. Suspiciuni de coordonare
scris 25 nov 2021

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației în domeniul concurenței de către Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparații autorizate din rețeaua Auto Italia și Uniqa Asigurări.

Auto Italia este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati.

Tensiune la VW Group. Soarta CEO-ului a intrat în analiză, presiuni din partea sindicatelor și acționarilor minoritari CITEȘTE ȘI Tensiune la VW Group. Soarta CEO-ului a intrat în analiză, presiuni din partea sindicatelor și acționarilor minoritari

Astfel, autoritatea de concurență are indicii că Auto Italia Impex SRL, 27 dintre firmele de reparații autorizate din rețeaua sa și UNIQA Asigurări SA și-ar fi coordonat comportamentul, având ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și/sau punctele de lucru ale Auto Italia Impex SRL, UNIQA Asigurări SA și patru dintre reparatorii autorizați vizați de investigație.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Autoritatea de concurență mai are în derulare o investigație ce vizează posibile practici anticoncurențiale privind serviciile de reparare a autovehiculelor asigurate, în cadrul căreia a efectuat inspecții inopinate la ACODAREN (Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan) și ale unora din companiile membre ale acesteia, la Automobile-Dacia SA, la Renault Commercial Roumanie SRL și la mai multe societăți de asigurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
service auto