Dacia, scădere a vânzărilor și reducere a cotei de piață

Dacia, scădere a vânzărilor și reducere a cotei de piață
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 31 aug 2023

Marca Dacia a înmatriculat în luna iulie un volum mai mic decât media înregistrată în primele șase luni ale anului și a marcat o creștere sub media pieței, ceea ce s-a concretizat într-o scădere ușoară a cotei de piață în luna a șaptea. Evoluția sugerează o încetinire a vânzărilor mărcii odată cu scăderea cererii de automobile noi din Europa, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dacia a vândut 40.748 de autoturisme în UE, în luna iulie, respectiv 42.757 autoturisme în toată regiunea (înmatriculări UE plus EFTA și Marea Britanie) potrivit datelor ACEA, și un volum total de 54.294 de vehicule la nivel global, conform datelor oficiale ale companiei, consultate de Profit.ro.

Cifrele reprezintă o scădere a înmatriculărilor cu 2,1% în Europa lărgită și o creștere mică, de 3,3%, în UE, fiind evidentă tendința de încetinire a vânzărilor pentru marca românească de automobile. La nivel global, datele Renault – Dacia arată o creștere de 4,6%, cel mai scăzut avans al mărcii de la începutul acestui an.

Scăderea cea mai importantă vine de pe piațele din Marea Britanie, unde volumul înmatriculat a fost mai mic cu 54% față de cel din iulie 2022, și Germania (-2%) , însă tendința de frânare a fost prezentă în ultimele două luni și în Franța sau Spania.

În aceste condiții, cota de piață a Dacia s-a diminuat ușor, de la 5% la 4,2% în iulie (UE și EFTA) și de la 5,3% la 4,8% în UE, ca urmare a faptului că piața a înregistrat o creștere de 16 procente în iulie susținută de principalele mărci din piață, inclusiv de Renault. Brandul francez care face parte din același grup cu Dacia a înregistrat o creștere de 31% în iulie, la un an de la momentul în care era depășit în vânzări, în premieră, de marca românească. Cota de piață a francezilor a urcat astfel la 5,1% în luna a șaptea. Și Skoda, una dintre mărcile cu care Dacia concurează pe piața auto, a înregistrat un avans de aproape 25%, cu 57.600 de automobile înmatriculate în iulie, iar SEAT a crescut și mai puternic, cu 32,7%. În afară de Dacia, pe piața UE + EFTA + UK au mai scăzut doar Opel, Peugeot, Fiat și Citroen.

FOTO-SPION Noul Dacia Duster 3, surprins în teste în România CITEȘTE ȘI FOTO-SPION Noul Dacia Duster 3, surprins în teste în România

Pe întreg intervalul ianuarie – iulie, Dacia păstrează un avans de 24,8% față de anul trecut, cu un volum total înmatriculat în Europa lărgită de 337.806 autoturisme (315.000 în UE), cu aproape 70.000 de unități în plus față de anul anterior, când marca era afectată de criza de semiconductori. Creșterea este mult peste cea înregistrată de piața auto în regiune, de 17%, ea fiind bazată pe rezultatele excelente ale mărcii din prima jumătate a anului.

De asemenea, la nivel global, Dacia a ajuns la un nivel de 400.000 de automobile vândute, potrivit datelor mărcii, ceea ce reprezintă o creștere de peste 21 de procente față de anul trecut, adică 69.500 de autoturisme în plus. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia
înmatriculari dacia
dacia europa
vanzari dacia