La scurt timp după cifrele preliminare transmise de companiile specializate în analizele sectorului auto, Asociația Constructorilor de Automobile din Europa a publicat cifrele oficiale ale pieței auto, pentru prima jumătate de an, care arată clar o scădere de aproape 2 procente a înmatriculărilor.
O lună iunie foarte slabă, cu o scădere de -7,3%, a condus la un rezultat negativ al vânzărilor de autoturisme din Europa, relevă analiza publicată de ACEA, care subliniază „mediul economic global dificil pentru producătorii auto”. În același timp, există și informații pozitive, care se referă la creșterea cotei de piață a vehiculelor electrice, la 15,6%, cu 2,1 puncte peste cea din urmă cu un an, precum și la avansul puternic pe care l-au înregistrat vehiculele hibrid, care în acest moment domină vânzările de autoturisme din Europa.
Potrivit ACEA, vehiculele cu propulsie hibridă au ajuns la 34,8% din piața auto europeană, foarte aproape de ponderea pe care o au în acest moment motorizările benzină și motorină cumulate (37,8%), care au pierdut peste 10 puncte procentuale în ultimul an.
România, cea mai mare scădere la electrice
În România situația este și mai puternic înclinată în favoarea hibridelor, care au ajuns la aproape 50% din piață, chiar și în absența unui Program Rabla.

Dieselul mai ocupă doar 9,9% din piața românească de autoturisme, iar mașinile cu benzină au mai puțin de un sfert din piață (24,6%), ceea ce duce cota celor două tipuri de motoare cu combustie la 34,5%.
În același timp, electricele nu mai au, în România, decât aproape 5% din piață, în scădere cu două puncte procentuale față de cifrele de anul trecut, cauza principală fiind amânarea sau anularea Rabla, țara noastră având în prima jumătate de an cea mai mare scădere pe segmentul electric din Europa, împotriva curentului european, cu -44,3% față de înmatriculările de anul trecut, care era deja unul în declin. Volumul vândut în România a fost de numai 3.201 vehicule electrice, cu 2.500 de unități mai puține față de 2024.

În total, în Europa s-au înmatriculat în intervalul ianuarie – iunie 869.271 de automobile electrice, cu un impuls foarte mare venit din Germania, Belgia și Olanda, piețe mari ale UE, cu creșteri și de două cifre, cum este cazul Germaniei (+35,1%) și al Belgiei (+19,5%). Acestea au reușit să compenseze scăderea de 6,4% din Franța, unde amânarea programului de leasing social pentru electrice a produs acest declin. Creșterea la nivelul UE a BEV-urilor a fost de 22%%, un ritm ceva mai lent decât până acum, dar este importantă în contextul declinului pieței în ansamblul ei.
Hibridele cu încărcare (PHEV) au avut cea mai mare creștere, fiind evident impactul lansării de noi modele cu baterii mai mari. Cu +41,6% avans în iunie și 19,5% pe întreg semestrul, PHEV-urile au atins un volum de 469.410 vehicule înmatriculate, cu creșteri foarte mari în Germania (+55%), Spania (+82,5%) și Italia (+56,3%). Cota de piață a acestui tip de propulsie a crescut la 8,4%, față de 6,9% în 2024.
La hibride, volumul s-a apropiat de 2 milioane de unități, cu procente foarte mari de creștere în Franța (+34,1%) și Spania (+32,8%) și un avans de 19,5% pe întreg intervalul analizat.
Vânzările mărcilor – scăderi mari în iunie
Două dintre cele mai mari companii auto din Europa, Volkswagen și Stellantis, au frânat puternic în iunie, cu -7,8% pentru compania germană și -16,1% pentru franco-italienii de la Stellantis, care au înregistrat cele mai mari pierderi pe toate segmentele. De asemenea, Toyota a avut o scădere de -11%, ceea ce a permis grupului Renault să avanseze puternic la nivel de cotă de piață, datorită unui declin marginal, de numai -0,5%. Grupul francez a fost nevoit să raporteze o scădere de -1,7% a mărcii Dacia, care s-a confruntat cu o scădere a cererii pentru două dintre modelele sale, Sandero, liderul vânzărilor europene, și Jogger, care pare să fie afectat de lansarea lui Bigster.

Puținele mărci care au avut creștere în iunie au fost Skoda, Porsche, Alfa Romeo, Renault, BMW, Mini, Mercedes și Honda. Printre cele cu scăderi, mult mai multe, s-au remarcat Tesla, care a avut un declin de -39,5% în iunie, la fel Mazda și Nissan, cu scăderi de două cifre, și mai ales mărcile Stellantis: Jeep (-13%), Citroen (-22%) și Fiat (-38%).
Creșteri în semestrul 1 pentru mărcile europene
Pe toate cele șase luni care au trecut, situația este împărțită, pentru că mărcile mai păstrează în general, un avans față de anul trecut, obținut în lunile anterioare și care echilibrează, pentru unii, scăderile din iunie. Grupul VW are +2,3%, dar nu și Audi sau Seat, două mărci care scad. La Stellantis, Peugeot are un avans mic, +1,1%, Alfa Romeo unul mai mare, +33%, dar restul mărcilor sunt pe minus. Renault Group, în schimb, are un parcurs pozitiv, atât cu Renault, +7,7%, cât și cu Dacia, +1,2%. Scad în schimb Toyota (-7,2%) și Hyundai – Kia (-6,7%), Mercedes Benz (-1,9%) și Ford (-1,9%).
Evident, una dintre cele mai mari scăderi este cea a Tesla, -43,7% față de anul trecut, cu o frânare abruptă de la 125.606 mașini câte vindea anul trecut, la numai 70.655 în primele șase luni ale acestui an.