DECIZIE Primăria Capitalei declanșează patru proceduri pentru mii de autorizații taxi

DECIZIE Primăria Capitalei declanșează patru proceduri pentru mii de autorizații taxi Galerie foto

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Primăria Capitalei va declanșa patru proceduri succesive de atribuire, la intervale de câte patru luni, pentru un număr total de 3.780 de autorizații taxi, conform unei hotărâri aprobate în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Dintre acestea, 80 de autorizații vor fi alocate pentru autovehiculele speciale adaptate transportului persoanelor cu dizabilități, arată Agerpres.

VIDEO ANUNȚ - Când va fi gata centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - Când va fi gata centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare

Anunțul privind declanșarea fiecărei proceduri de atribuire a autorizațiilor taxi disponibilizate se va publica pe site-ul PMB.

Autorizațiile taxi rămase neatribuite la finalul fiecărei proceduri se vor raporta la începutul procedurii următoare.

FOTO Alte troleibuze Solaris au fost scoase pe străzile Bucureștiului CITEȘTE ȘI FOTO Alte troleibuze Solaris au fost scoase pe străzile Bucureștiului

Conform raportului de specialitate, printre criteriile de departajare se numără: vechimea autovehiculului, clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro, volumul portbagajului și echiparea cu instalație de aer condiționat, vechimea de când transportatorul desfășoară autorizat activitatea de transport, existența air-bag-urilor, efortul investițional al transportatorului (deținerea, în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, a autovehiculelor), posibilitatea asigurării reale a prezenței autovehiculului pentru o activitate de minimum opt ore pe zi lucrătoare, dotări suplimentare ale autovehiculului.

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat miercuri că, în prezent, sunt 3.000 de autorizații neatribuite, în condițiile în care cei care le dețineau au renunțat la ele. Potrivit acestuia, există probleme legate de taximetrie, în urma controalelor efectuate rezultând că acest serviciu este "departe" de ce își doresc oamenii. 

FOTO Nicusor Dan anunță schimbări importante de traseu în Drumul Taberei. \ CITEȘTE ȘI FOTO Nicusor Dan anunță schimbări importante de traseu în Drumul Taberei. "Fără poluare fonică."

Taximetriștii, membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), vor intra în greva foamei, după ce reprezentanții Guvernului au cerut o lună pentru a analiza modificarea legislativă cerută de aceștia, a declarat anterior președintele organizației, Remus Nedelcu.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea)

"Am fost la Guvern dimineață, la ora 9:00. Am cerut să se dea o ordonanță de urgență pentru a modifica OG 49/2019, de 9 luni de zile, din 20 iunie 2023. Astăzi, când am ajuns acolo (la Guvern, n.r.) ei s-au făcut că nu știu absolut nimic, că acum iau la cunoștință, că acum văd despre ce e vorba și ne-au mai cerut încă o lună de zile ca să vină cu o propunere.

VIDEO ANUNȚ Defrișările pe autostrada Sibiu-Pitești înaintează în forță CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Defrișările pe autostrada Sibiu-Pitești înaintează în forță

Fapt care nu se poate întâmpla pentru că peste o lună, o lună și un pic, chiar nu mai avem cu cine sta de vorbă pentru că se intră în campanie electorală, nu o să se mai poată da ordonanțe de urgență și taximetria la nivel național o să intre în colaps, la propriu. Toți cei din piață, în momentul acesta mai sunt o mare parte dintre ei în Piața Constituției, o altă parte au blocat Piața Victoriei, vor intra în greva foamei. Pe oameni nu putem să-i mai oprim. Chiar mulți au început să plângă de durere pentru că nu-și mai pot plăti ratele la mașini, nu își mai pot plăti leasing-urile, nu mai au bani să ducă la copii acasă, la propriu", a afirmat Remus Nedelcu, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

El a menționat că în Piața Constituției au mai rămas 500-600 de mașini, o parte în Piața Victoriei, iar o parte pe alte bulevarde. Miercuri dimineața, la protest participau în jur de 1.200 de taxiuri.

Ministrul Mediului, explicații pentru scăderea bugetului programului Rabla Clasic: Finanțăm mai puține mașini cu combustie internă și mai multe mașini electrice, ținând cont că avem nevoie și de aer curat în marile orașe și nu doar de mașini noi pe stradă CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului, explicații pentru scăderea bugetului programului Rabla Clasic: Finanțăm mai puține mașini cu combustie internă și mai multe mașini electrice, ținând cont că avem nevoie și de aer curat în marile orașe și nu doar de mașini noi pe stradă

"Asociațiile reprezentative la nivel național, cu reprezentanți din aproape toate județele țării, au întâlnit un Guvern ostil, un Guvern al alternativilor, al Uber-ului și Bolt-urilor, al multinaționalelor. Nu era un Guvern al României, al românilor până la urmă, că noi îi plătim din banii noștri, din munca noastră", a subliniat Remus Nedelcu.

Potrivit acestuia, în prezent se stă pe un butoi de pulbere, iar reprezentanții asociației stau printre taximetriști pentru a-i "potoli" și pentru ca protestul "să nu se transforme în altceva".

Întrebat cât ar putea dura greva foamei, el a precizat că nu există o estimare, dar până ce premierul nu va veni în fața taximetriștilor și la va spune că în 3-5-7 zile lucrătoare va da ordonanța cerută, aceștia nu vor renunța. Remus Nedelcu a spus că, în vara anului trecut, solicitările taximetriștilor cuprindeau 38 de puncte, iar ulterior s-a ajuns la 5 puncte. În urmă cu două săptămâni s-a mai renunțat la un punct și au ajuns la 4 puncte.

FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București

"Ei ne mai cer încă o lună să mai dezbată să vadă dacă acele puncte sunt conforme cu legea în sine. Chiar în nouă luni nu au putut să vadă dacă sunt? Deci ne plimbă până nu se mai pot da ordonanțe de urgență pentru că ei vor intra în campanie electorală. Acesta este nemulțumirea tuturor celor din țară. În Timișoara deja au ieșit în stradă, în Cluj au ieșit în stradă", a mai spus Remus Nedelcu.

Taximetriștii membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) au continuat miercuri protestele în Piața Constituției, solicitând emiterea, în regim de urgență, a unui act normativ care să reglementeze activitățile de transport alternativ.

Protestul taximetriștilor a fost anunțat pentru perioada 26 - 28 februarie 2024.

Conform unui comunicat al Confederației Sindicale Naționale Meridian, acțiunea are ca scop atragerea atenției Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele șapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

Principalele revendicări ale taximetriștilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului; eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere și ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale și aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conțină datele de identificare ale operatorului; eliminarea "tarifului dinamic" potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenței cu privire la practicile înșelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor și comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxi
protest
greva