DOCUMENT Plan elaborat la Finanțe împotriva șoferilor Uber și Taxify: ANAF se pregătește să lanseze controale

DOCUMENT Plan elaborat la Finanțe împotriva șoferilor Uber și Taxify: ANAF se pregătește să lanseze controale
scris 27 mar 2019

În contextul în care presa și publicul au semnalat în ultima perioadă că agenții de poliție și-au intensificat acțiunile de verificare, în baza actualei legislații privind transportul de persoane, a șoferilor înscriși în aplicațiile de ridesharing, precum Uber și Taxify, iar Guvernul intenționează să adopte o ordonanță de urgență prin care ar putea afecta activitatea acestor companii, și ANAF pregătește acum ”controale antifraudă” la colaboratorii platformelor menționate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor

Un document oficial al Ministerului Finanțelor redactat la începutul lunii și prezentat acum de Profit.ro dezvăluie planul pus la cale de Fisc în privința șoferilor care efectuează curse prin intermediul Uber și Taxify. 

De ce este important: Planul este redactat într-un context în care autoritățile pregătesc modificări legislative substanțiale față de platformele de ridesharing, iar Uber și Taxify sunt în defensivă, cofondatorul Taxify spunând recent într-un interviu Profit.ro că planurile de investiții în România au fost puse în așteptare, în lipsa unei legislații clare.

Mai este bine de știut: În 2016, ANAF a cerut companiei Uber, în Olanda, lista detaliată cu toți utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanțe și încasări. Reprezentanții Uber au precizat atunci că serviciul Uber în România este 100% digital și fiscalizat, pasagerii primind o factură fiscală după fiecare cursă. 

EXCLUSIV VIDEO Cofondatorul Taxify, mesaje către premier și taximetriști: Înțelegeți să modernizați legislația, concurați la calitate și gândiți-vă la pasageri! Aș fi trist să închid, sper să nu câștige interesul acționarilor firmelor de taxi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cofondatorul Taxify, mesaje către premier și taximetriști: Înțelegeți să modernizați legislația, concurați la calitate și gândiți-vă la pasageri! Aș fi trist să închid, sper să nu câștige interesul acționarilor firmelor de taxi

Documentul relevă că ”la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală au fost inițiate demersuri pentru identificarea colaboratorilor entităților care facilitează servicii de tip ridesharing, urmând ca datele obținute să fie analizate în vederea declanșării unor controale antifraudă pentru constatarea împrejurărilor în care au fost desfășurate activitățile și evaluarea eventualelor consecințe de natură fiscală, contravențională sau penală”.

DOCUMENT Plan elaborat la Finanțe împotriva șoferilor Uber și Taxify: ANAF se pregătește să lanseze controale

Acționar Fan Courier: OU 114 ne afectează indirect, nu mai este același entuziam. Mesaj către Guvern: Dezvoltați infrastructura, degeaba pleacă mașina noastră mai repede dacă rămâne blocată pe Valea Oltului CITEȘTE ȘI Acționar Fan Courier: OU 114 ne afectează indirect, nu mai este același entuziam. Mesaj către Guvern: Dezvoltați infrastructura, degeaba pleacă mașina noastră mai repede dacă rămâne blocată pe Valea Oltului

Guvernul a anunțat recent că se pregătește să adopte în această săptămână o ordonanță de urgență în domeniu, apreciată de avocați ca introducând reguli ce pot determina ieșirea Taxify și Uber de pe piață.

Reprezentanții platformelor Uber și Taxify s-au unit în premieră, solicitând Guvernului să amâne aprobarea unui astfel de act normativ până când în România nu va exista un cadru de reglementare similar altor țări membre UE, apreciind că ordonanța pregătită poate duce la limitarea sau chiar dispariția serviciilor alternative de transport urban.

Tototdată, în urmă cu o săptămână, cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing, care impune platformelor ca Uber și Taxify să se înregistreze fiscal în România și să raporteze cursele, obligând și la plata unei taxe anuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
taxify
anaf
controale
fisc
soferi
firme
partener
platforma
ridesharing
document