Drumurile din România au fost în 2019 cele mai periculoase din Uniunea Europeană

Drumurile din România au fost în 2019 cele mai periculoase din Uniunea Europeană
scris 11 iun 2020

În timp ce drumurile europene au fost și în 2019 cele mai sigure drumuri din lume, cu o medie de 51 de accidente mortale la un milion de locuitori, România este pe ultimul loc în UE la acest indicator, în condițiile în care a avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE (96 de accidente mortale la un milion de locuitori, aproape dublu față de media din UE), a anunțat joi Comisia Europeană.

Un număr estimat de 22.800 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din UE în 2019, cu aproape 7.000 de persoane, sau 23%, mai puțin decât în 2010, și cu 2% mai puțin decât în 2018, scrie Agerpres.

Romcargo, operatorul celui mai mare terminal Ro-Ro din Portul Constanța, a ieșit din insolvență și pregătește redeschiderea unei linii de curse regulate de feribot pe relația cu Turcia și Rusia CITEȘTE ȘI Romcargo, operatorul celui mai mare terminal Ro-Ro din Portul Constanța, a ieșit din insolvență și pregătește redeschiderea unei linii de curse regulate de feribot pe relația cu Turcia și Rusia

"Niciun deces sau accident grav pe drumurile din Europa în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne propunem cu 50% mai puține decese și cu 50% mai puține accidente grave până în 2030 și știm că această țintă poate fi atinsă. UE a înregistrat o scădere substanțială a deceselor rutiere în trecut, dar în ultimii ani cifrele au stagnat. În plus, discrepanțele în rândul statelor rămân mari", a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Cifrele publicate de Executivul comunitar arată că tendința generală este una descrescătoare. Opt state membre au înregistrat în 2019 cel mai mic număr de decese provocate vreodată de accidentele rutiere: Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg și Suedia.

Cele mai sigure drumuri din UE sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) și Irlanda (29 de decese la un milion de locuitori). În schimb, în România anul trecut s-au înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori în accidente rutiere, cel mai ridicat procent din UE. Urmează Bulgaria și Polonia cu 89 respectiv 77 de decese la un milion de locuitori.

România a înregistrat totuși progrese în ultimii 10 ani, în condițiile în care numărului de accidente rutiere mortale a scăzut de la 117 decese la un milion de locuitori în anul 2010 până la 96 de decese la un milion de locuitori, ceea ce înseamnă o reducere de 22%.

Alte state membre au înregistrat progrese și mai mari: Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, cele trei state baltice (Letonia, Lituania și Estonia) precum și Croația au înregistrat reduceri peste medie (cuprinse între 30% și 40%) ale deceselor în accidente rutiere.

viewscnt
Afla mai multe despre
drumuri
accidente