Dumitru Prunariu spune că România pierde teren în cursa spațială. A ajuns inclusiv în urma Ungariei și Poloniei

Dumitru Prunariu spune că România pierde teren în cursa spațială. A ajuns inclusiv în urma Ungariei și Poloniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în Cosmos, consideră că România pierde teren în cursa spațială, fiind în urma unor țări est-europene, precum Ungaria și Polonia.

"Și Ungaria și Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauți în spațiul cosmic, ceea ce înseamnă un nivel tehnologic și de implicare politică la un nivel foarte înalt. Acest lucru se realizează prin contracte private cu firme americane. România este departe de a adera la astfel de activități, pentru că fondurile sunt foarte limitate, investițiile în domeniul cercetării au scăzut mult de tot, iar țara noastră este aproape pe ultimul loc în Europa în acest domeniu. Există un nivel minim de investiții în acest domeniu, dacă te-ai plasat sub el, te duci în jos, dacă ești deasupra lui, poți începe să urci. Noi suntem sub și începem să destructurăm anumite activități", a declarat Dumitru Prunariu, la Cluj, la evenimentul "Space Systems Engineering Workshop".

Dan Air și-a deschis oficial baza operațională din Bacău. Compania românească va zbura către opt destinații din Europa CITEȘTE ȘI Dan Air și-a deschis oficial baza operațională din Bacău. Compania românească va zbura către opt destinații din Europa

El a mai spus că, în urmă cu câțiva ani, România era cea mai dezvoltată țară din Estul Europei pe linie cosmică, scrie Agerpres.

"Agenția Spațială Română, considerată cea mai puternică din această regiune, a fost înființată în 1991. Din păcate, în momentul de față, Guvernul nu a mai acordat aceeași atenție domeniului spațial, în primul rând din cauza necunoașterii contextului în care se desfășoară acest proces. Nu numai știința este importantă aici, ci și integrarea politică prin spațiu. Spațiul și securitatea sunt domenii abordate la nivelul UE. Din cauza acestor neînțelegeri, nu s-au plătit ani de-a rândul contribuțiile României la Agenția Spațială Europeană (ESA), iar acum este numită în funcția de conducere o persoană care nu a avut tangență cu acest nivel și care face doar administrație. Din păcate, așteptăm vremuri mai bune", a punctat Dumitru Prunariu.

Asociația SPACE TECH, împreună cu IEEE Divizia Română AP-S (Societatea Antene și Propagare) și IEEE Divizia Română COM -S (Societatea de Comunicații), organizează, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), evenimentul "Space Systems Engineering Workshop".

La manifestarea desfășurată la Cluj-Napoca participă peste 100 de profesioniști din sectorul spațial. Printre invitați se numără și Nickolaos Panagiotopoulos, expert în avionică și reprezentant al Agenției Spațiale Europene (ESA), precum și Danai Bournou, reprezentant al organizației internaționale SME4Space.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru prunariu
spatiu