Fiat a lansat primul Doblo electric, dar anunță că mută producția din Turcia în Spania

Fiat a lansat primul Doblo electric, dar anunță că mută producția din Turcia în Spania
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 iun 2022

Fiat, marcă a grupului Stellantis, și-a prezentat primul autovehicul comercial cu propulsie electrică, o variantă a celor existente deja în grup, sub mărcile Peugeot, Citroen și Opel. Cu acest prilej, cei de la Fiat au dat o lovitură Turciei, anunțând că noul model va fi produs în Spania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua generație Fiat Doblo va avea propulsie electrică și va fi o copie restilizată a modelelor lansate deja de mărcile Stellantis, Citroen Berlingo, Peugeot Rifter, Opel Combo Life, precum și a modelului Toyota ProAce, realizat în parteneriat cu japonezii. Noutatea pentru Fiat vine însă în privința locului de producție, deoarce mașina va fi asamblată pe aceleași linii cu cele ale modelelor de mai sus. Cei de la Fiat au anunțat că Fiat Doblo și versiunea electrică e-Doblo vor fi produse în Spania, în uzina din Vigo, fiind astfel abandonată fabrica Tofas, Turcia. Acolo va continua să fie asamblată actuala generație Doblo, până în 2023, după care compania urmează să decidă ce se va întâmpla. Uzina este un joint-venture al Stellantis cu Koc Holding, aceeași companie care a devenit proprietar al Ford Craiova, prin intermediul Ford Otosan.

Noul Fiat Doblo nu este cu mult diferit de versiunile de la Peugeot sau Opel, având două motoare diesel și unul pe benzină, pentru versiunile clasice, în timp ce e-Doblo va fi echipat cu un motor de 100 kW și o baterie de 50 kW care împreună vor asigura o autonomie de 280 km. Cu acest model, Fiat continuă drumul către electrificarea completă, prima țintă fiind 2024, când marca italiană nu va mai lansa pe piață decât mașini cu motor electric. Asta înseamnă că modelele deja existente în gamă vor continua să fie vândute până la finalul vieții lor, respectiv 2027, când va ieși din producție ultimul automobil fără baterie. Fiat a ajuns în acest moment la al treilea autoturism electric, după 500 și e-Ulysee, fiind totodată al treilea vehicul comercial electric, după e-Ducato și e-Scudo.

ULTIMA ORĂ Parlamentul European a votat interzicerea motoarelor diesel și pe benzină, în 2035. Este cel mai dificil pas ce trebuia bifat. Urmează negocieri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul European a votat interzicerea motoarelor diesel și pe benzină, în 2035. Este cel mai dificil pas ce trebuia bifat. Urmează negocieri

Motoarele diesel vor fi de 1.5 litri, de 99 și 128 cai-putere, în timp ce motorul pe benzină va fi de 1.2 litri, 108 CP.

Fiat Doblo a fost produs anul trecut în aproape 80.000 de unități, în uzina Tofaș din Turcia, aproape jumătate din acest volum fiind exportat în Europa și pe alte piețe ale lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat doblo
fiat electric
fiat e-doblo
peugeot rifter